Foto: LETA

Raimondu Vējoni par piemērotu Valsts prezidenta amatam atzīst 26%, savukārt Egilu Levitu – 44% SKDS aptaujāto Latvijas pilsoņu, par aptaujas rezultātiem portālu "Delfi" informēja biedrībā "Par izcilu Latvijas Valsts prezidentu", pēc kuras pasūtījuma aptauja tika veikta.

Savukārt no tiem respondentiem, kuriem bija viedoklis par kandidāta piemērotību amatam, izslēdzot tos, kas nav dzirdējuši par kandidātu vai kuriem nav viedoklis, Levitu par piemērotu Valsts prezidenta darbam atzina 67% respondentu, bet par nepiemērotu 33%. Latviešu valodā runājošo respondentu vidū, Levitu par piemērotu uzskata 80%, bet krievu valodā runājošo vidū 26% no respondentiem, kuriem bija viedoklis par šo jautājumu.

Raimondu Vējoni par piemērotu Valsts prezidenta amatam atzina 30% respondentu, kuriem bija viedoklis par šo jautājumu, bet par nepiemērotu 70%. Latviešu un krievu valodā runājošo respondentu vidū šis vērtējums neatšķiras.

Biedrības "Par izcilu Latvijas Valsts prezidentu" valdes priekšsēdētājs Aldis Austers uzskata, lai gan Valsts prezidentu ievēl Saeima, tomēr ir svarīgi noskaidrot arī sabiedrības viedokli: "Mūsu biedrības mērķis ir rosināt sabiedrībā diskusijas par Valsts prezidenta institūciju un piemērotākajiem kandidātiem, kā arī veicināt to, lai sabiedrībai būtu lielāks iespaids uz Valsts prezidenta izvēli."

Pēc pilsoniskās iniciatīvas pasūtījuma šo sabiedriskās domas pētījumu no 23. līdz 27. martam veica Pētījumu centrs SKDS, izmantojot interneta aptaujas metodi (CAWI) 1005 respondentu lielā reprezentatīvā Latvijas iedzīvotāju izlasē. Respondentiem uzdotais jautājums: "Cik piemēroti vai nepiemēroti Valsts prezidenta amatam, Jūsuprāt, ir šie cilvēki?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!