Otrdien vides ministrs Raimonds Vējonis nosūtījis vēstuli Lietuvas vides ministrijai, kurā norāda, ka Latvijas vides ministrija ir pret Lietuvas plānotā projekta - īsdzīvojošu zemas un vidējas radioaktivitātes atkritumu pievirsmas glabātavas – būvniecību izvēlētajās alternatīvajās vietās Galilaukē un Apvardos, informēja ministrijā.
Ņemot vērā plānotā objekta potenciālo bīstamību, kā arī tā tuvo atrašanās vietu Latvijas robežai, Latvijas Vides ministrija uzskata, ka nepieciešams atkārtoti izvērtēt citu teritoriju - Disnu un Zarasu reģionos - piemērotību šādas glabātavas būvniecībai, teikts vēstulē.

Latvijas puse uzskata, ka iespējamo ietekmju precizētai novērtēšanai un prognozēšanai veicama papildus izpēte, pie kam Latvijas pusei un tās speciālistiem jāpiedalās papildus izpētes darbu programmas sagatavošanā un iegūto rezultātu izvērtēšanā.

Tāpat nepieciešams izstrādāt plašu un visaptverošu vides monitoringa programmu, kura tiktu saskaņota arī ar Latvijas pusi. Monitoringa programmas darbība uzsākama pirms būvniecības darbu pabeigšanas un jānodrošina Latvijas sabiedrībai un speciālistiem brīva pieeja monitoringa rezultātiem.

Vēstules nobeigumā Vējonis lūdz informēt Vides ministriju par turpmāko projekta attīstības gaitu, pieņemtajiem lēmumiem un izmaiņām, ņemt vērā Latvijas puses lūgumu iesaistīt atbilstošus Latvijas speciālistus izpētes rezultātu izvērtēšanā, kā arī vides un radiācijas monitoringa programmas izstrādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!