Foto: F64

Latvijas Zaļās partijas (LZP) līdzpriekšsēdētājs Raimonds Vējonis ir pārliecināts, ka nākamajās Rīgas pašvaldības vēlēšanās LZP ir jāstartē kā atsevišķam politiskam spēkam, nevis no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) saraksta kopā ar partiju "Latvijas Zemnieku savienība" (LZS).

Kā šodien LZP ikgadējā kongresā sacīja Vējonis, partijas trumpji Rīgas pašvaldības vēlēšanās varētu būt pieredze jautājumos, kas saistīti ar zaļāku dzīvesveidu, energoefektivitāti un citiem jautājumiem.

"Rīga ir pilsēta, kurai ir milzīga loma tajā, kur attīstīsies Latvija. Startējot Rīgā, mēs koncentrēsimies uz tām jomām, kurās esam visstiprākie," solīja partijas līdzpriekšsēdētājs.

Nākamajās pašvaldību vēlēšanās LZP kā atsevišķa partija plāno startēt arī vairākās citās pašvaldībās, ne tikai Rīgā. "Es esmu pārliecināts, ka mums viss izdosies," sacīja Vējonis.

Lai gan LZP un LZS vienmēr ir bijušas divas atsevišķas partijas, Vējonis noraidīja minējumus par to, ka LZP varētu vispār pārtraukt ilggadējo sadarbību ar LZS. Gluži pretēji, - Vējonis uzskata, ka ZZS ir bijusi auglīga un ļāvusi daudz ko izdarīt. "2014.gadā gaidāmajās Saeimas vēlēšanās mēs startēsim kopā ar LZS," sacīja LZP līdzpriekšsēdētājs.

Savas runas laikā LZP kongresā Vējonis vairākkārt pieminēja eksprezidenta Valda Zatlera "Rīkojumu Nr.2", kā arī kritizēja premjera Valda Dombrovska (V) darbu.

Vējonis runāja par nepieciešamību mainīties līdzi laikam. "Pastāvēs, kas pārmainīsies. Šis Raiņa motīvs pašlaik nepārprotami raksturo Latvijas situāciju politikā," uzskata LZP līdzpriekšsēdētājs. Vienlaikus viņš domā, ka LZP ir iespēja kļūt par šo pārmaiņu līderiem. Partijai esot pietiekami daudz resursu, lai to izdarītu.

Vējonis aicināja biedrus nolikt malā sīkos aizvainojumus un atcerēties vēsturiski visievērojamākās Latvijas partijas.

Vēl nav pagājis pat gads kopš "Rīkojuma Nr.2", taču liekas, ka tas notika ļoti sen, norādīja Vējonis. Tas liecinot par to, cik daudz Latvijas politika pieredzējusi šajā laikā. "ZZS ir šķēlis sabiedrību un sašķēlies pats. [..] Sabiedrisko attiecību speciālistu centieni nevar apturēt Zatlera reformu partijas diskreditēšanos zem 5% barjeras," sacīja LZP līdzpriekšsēdētājs, piebilstot, ka eksprezidents, kurš agrāk bija populārākais politiķis Latvijā, tagad izpelnās tikai cilvēku smīkņāšanu.

Cīņa ar oligarhiem esot beigusies. Pēc "Rīkojuma Nr.2" ir noslēdzies viens liels cikls, bet jauns vēl nav sācies, izteicās Vējonis. "Mēs it kā mīņājamies pie sliekšņa un gaidām, vai kādam pietiks drosmes atvērt durvis vai nē," viņš sacīja.

LZP līderis domā, ka turpmākajās vēlēšanās vairs neko nevarēs panākt, solot iznīdēt oligarhus, sadalot politiķus "labajos un sliktajos". Beigušies esot arī tie laiki, kad katrās vēlēšanās uzvar tikko nodibināta partija ar "līderi baltā zirgā", kurš sola brīnumus.

Vējonis gan nezinot, kāda būs rītdienas politika, tikai zinot, ka nebūs vairs tā, kā bija līdz šim. "Tomēr vienlaikus es nesaku, ka viss, ko esam darījuši līdz šim, ir bijis kļūdaini. Vienkārši laiki mainās, un izdzīvo tas, kurš spēj mainīties līdzi," sacīja politiķis.

Pēc Vējoņa LZP kongresā ar savu runu uzstājās otrs partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks, kurš vairākkārt aicināja stiprināt "zaļo ideju".

Arī LZP biedrs, no ZZS saraksta Saeimā ievēlētais deputāts Ingmārs Līdaka daudz runāja par zaļajām idejām, aicināja "uzlikt zaļās brilles". Līdaka piebilda, ka viņa mērķis nekad nav bijis aizskart vai nonicināt politiskos oponentus, bet tikai strādāt.

Pēc Līdakas runas par LZP biedru darbu Saeimā atskaitījās deputāts Kārlis Seržants.

Kā ziņots, šodien Latvijas Kara muzejā notiek LZP ikgadējais kongress.

Tas tika atklāts ar nelielu kavēšanos, nodziedot Latvijas valsts himnu. Pēc tam izskanēja dažu viesu apsveikumi, tai skaitā ar runu uzstājās bijusī labklājības ministre, ZZS biroja vadītāja Ilona Jurševska.

Jurševska aicināja LZP izmantot šo laiku, lai paraudzītos uz visu, arī uz sevi, no malas. "Nešaubos, ka rezultātā nonāksiet pie secinājumiem, kā atgriezties varas pozīcijās," prognozēja Jurševska.

Viņa sacīja, ka Latvijas Zemnieku savienība jau sen nav partija, kura iestājas tikai par zemnieku interesēm. Tai ir svarīga arī rūpniecība, līdzsvarotas valsts attīstības ceļš utt. "Līdz šim plecu pie pleca esam strādājuši kopā ar jums. [..] Tieši pieredze un profesionalitāte ir mūsu spēks un bagātība," sveicot LZP kongresa biedrus, atzina ZZS biroja vadītāja.

Rakstisku apsveikumu LZP biedriem bija nosūtījis arī Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!