Foto: LETA
No tiem Valsts prezidenta amata kandidātiem, kas izskanējuši publiskajā telpā, bez esošā prezidenta Valda Zatlera "labs kandidāts" ir arī valsts kontroliere Inguna Sudraba, un starp abiem šiem kandidātiem varētu būt sacensība, LNT raidījumā "900 sekundes" piektdien pieļāva vides un reģionālās attīstības ministrs, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) priekšsēdētājs Raimonds Vējonis.

Runājot par Zatleru, Vējonis sacīja, ka viņš esot "potenciāli tas cilvēks, kurš varētu tikt ievēlēts par Valsts prezidentu", ko ir apliecinājuši divi politiskie spēki – "Vienotība" un "Par labu Latviju", izsakot viņam atbalstu jau pašlaik.

Vējonis norādīja, ka tas, cik būs kandidātu maijā, būs atkarīgs no partiju un deputātu aktivitātes un arī no tā, kā pirms izvirzīšanas partijas spēs par kandidātiem vienoties.

To, ka ZZS nesteidzas ar atbalsta paušanu Zatleram, Vējonis galvenokārt skaidroja ar viņa atbalstu Visaginas atomelektrostacijai, kā dēļ "zaļie ir mazlietiņ rezervēti" un ir "izšķiršanās priekšā –atbalstīt vai neatbalstīt". Viņš norādīja, ka Saeimā vēl notiks koalīcijas frakciju tikšanās ar prezidentu, un pieļāva, ka tajā bažas tikšot kliedētas un arī "zaļie" varētu atbalstīt Zatleru.

Vējonis atzina, ka "pirmām kārtām" vienošanās par prezidenta amata kandidātu būtu jāpanāk valdošajai koalīcijai. Tomēr viņš norādīja, ka prezidentu ievēl Saeima kopumā, tāpēc tas neizslēdz iespējas runāt ar visiem parlamentā pārstāvētajiem spēkiem, lai vienotos "par atbalstu vienam vai otram kandidātam".

ZZS līderis uzskata, ka par valdības stabilitāti "bažas var radīt dažādi apstākļi", tomēr, pēc viņa domām, "diezgan muļķīga situācija būtu, ja pēkšņi valdība demisionētu tāpēc, ka ir kāds cits kandidāts atbalstīts". Tā būtu spēlēšanās ar valsts attīstību un nebūtu tālredzīgi, uzskata ministrs.

Jau vēstīts, ka par atbalstu Zatleru pārvēlēšanai otrajam termiņam otrdien pēc prezidenta "atskaites runas" Latvijas Universitātē paziņoja arī apvienība "Vienotība". Vienlaikus apvienības pārstāvji Saeimas spīkere Solvita Āboliņa (V) un premjers Valdis Dombrovskis (V) medijos atzinuši, ka vēlētos, lai Zatlers tiktu virzīts kā valdošās koalīcijas kopīgs kandidāts, taču Zaļo un Zemnieku savienībā viņam nav viennozīmīga atbalsta.

Tikmēr dziļā opozīcijā esošā apvienība "Par labu Latviju" trešdien jau pasteidzās paziņot, ka oficiāli izvirzīs Zatleru prezidenta vēlēšanās.

Savukārt citu Saeimas politisko spēku pārstāvji par atbalstu prezidentam vēl joprojām izsakās atturīgi, lielākoties norādot, ka par to lems pēc tikšanās ar prezidentu frakcijās.

Zatlers marta vidū paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Savukārt Levits iepriekš vairākkārt minēts kā iespējamais prezidenta amata kandidāts, taču pats par iespēju pretendēt uz valsts vadītāja amatu izteicies atturīgi.

Kandidatūras prezidenta amatam politiķiem jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, bet no 25.maija līdz 8.jūnijam ir jāorganizē prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!