Foto: Shutterstock

Iekšlietu ministrija grib par vēl pusgadu pagarināt grozījumu prostitūcijas ierobežošanas noteikumu izstrādi, liecina Ministru kabinetā (MK) Iekšlietu ministrijas (IeM) iesniegtā informācija.

Ministru kabineta 2015. gada 28. jūlija protokollēmums paredzēja IeM sadarbībā ar Tieslietu ministriju (TM), Veselības ministriju (VM), Labklājības ministriju (LM), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Tiesībsarga biroju un nevalstiskajām organizācijām izstrādāt likumprojektu prostitūcijas ierobežošanas jomā un līdz 2017. gada 1. janvārim noteiktā kārtībā iesniegt to izskatīšanai MK.

IeM 2015. gada 1. septembrī izveidoja starpinstitūciju darba grupu likumprojekta prostitūcijas ierobežošanas jomā izstrādei. Tajā tika deleģēti pārstāvji no IeM, TM, VARAM, LM, VM, Tiesībsarga biroja, Valsts policijas, Rīgas Pašvaldības policijas, biedrības "Resursu centrs sievietēm "Marta"", biedrības "DIA+LOGS", biedrības "Papardes zieds", biedrības "Apvienība HIV.LV", biedrības "Par brīvu Vidzemi no cilvēku tirdzniecības", biedrības "Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkls" un biedrības "Patvērums "Drošā māja"".

2017. gada 7. februārī MK lēma uzdevuma izpildi – izstrādāt likumprojektu prostitūcijas ierobežošanas jomā - pagarināts līdz 1. septembrim. Savukārt 7. septembrī Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Iekšlietu ministrijas sagatavotais likumprojekts "Prostitūcijas ierobežošanas likums". IeM informē, ka tā par likumprojektu saņēmusi apjomīgus un būtiskus iebildumus no nozaru ministrijām, valsts iestādēm un nevalstiskajām organizācijām, tāpēc darbs pie likumprojekta teksta redakcijas izstrādes un saskaņošanas turpinās.

Līdz ar to IeM norāda, ka likumprojekta izstrāde pagarināma līdz 2018. gada 1. jūnijam.

IeM pavadībā topošais un ministrijas mājaslapā pieejamais Prostitūcijas ierobežošanas likums šī brīža redakcijā paredz, ka ar prostitūciju aizliegts nodarboties personai, kura jaunāka par 25 gadiem, kā arī par 25 gadiem jaunākām personām izmantot prostitūtu pakalpojumus ir aizliegts.

Nodarboties ar prostitūciju atļauts tikai dzīvoklī vai viendzīvokļa mājā, kas ir prostitūtas īpašumā vai par kuru tā ir noslēgusi īres līgumu. Vienlaikus topošais likums paredz, ka nodarboties ar prostitūciju dzīvoklī vai viendzīvokļa mājā ir aizliegts, ja tajā atrodas bērns, iebilst citi mājas vai dzīvokļa iemītnieki.

Prostitūciju aizliegts piedāvāt un reklamēt internetā, presē un citos plašsaziņas līdzekļos. Tāpat personām aizliegts nodarboties ar prostitūciju grupā, kā arī aizliegta jebkāda trešās personas darbība, kura veicina vai nodrošina prostitūciju.

Prostitūcijas jomā strādājošo personu pienākums ir apzināties apdraudējumu, kādu prostitūcija rada veselībai, pārzināt profilakses paņēmienus infekciju slimību ierobežošanai, būt atbildīgiem par savu veselības stāvokli un zināšanām, regulāri apmeklējot medicīnas speciālistus un gūstot informāciju un atbalstu HIV profilakses centros. Tāpat viņiem jālieto piemēroti personīgie aizsarglīdzekļi. Topošais likums arī paredz, ka personai, kuras asinīs atklātas antivielas pret HIV infekciju, aizliegts nodarboties ar prostitūciju un izmantot prostitūciju. Arī personai, kurai diagnosticēta tuberkuloze aktīvajā fāzē, anoģenitāla herpesvīrusu infekcija, gonokoku infekcija (gonoreja), hlamīdiju ierosinātas seksuāli transmisīvas slimības, sifiliss, B vai C vīrushepatīts, ārstēšanās un medicīniskās novērošanas laikā aizliegts nodarboties ar prostitūciju vai izmantot šos pakalpojumus.

Komersantiem ir pienākums nodrošināt, lai to komercdarbības veikšanas vietās vai objektos personas nenodarbotos ar prostitūciju un neizmantotu prostitūciju.

Prostitūciju kontrolēt likums paredz Valsts policijai un pašvaldības policijai. Tāpat likums paredz arī soda mehānismu par šo noteikumu pārkāpumiem. Administratīvā atbildība par pārkāpumiem prostitūcijas ierobežošanas jomā – soda apmērs atkarībā no pārkāpuma veida ir no brīdinājuma līdz pat naudas sodam 250 eiro apmērā fiziskām personām, bet juridisko personu amatpersonām uzliek naudas sodu no 100 eiro līdz 400 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!