Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vēl tiks precizētas profesijas, kurās strādājošajiem noteiks pienākumu vakcinēties pret Covid-19, otrdien pēc valdības sēdes preses konferencē pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš informēja, ka Ministru kabinets otrdien konceptuāli atbalstīja Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu, ka mediķiem, izglītības un sociālās aprūpes darbiniekiem no 1. novembra varētu noteikt pienākumu vakcinēties pret Covid-19.

Vienlaikus premjers pieļāva, ka profesiju saraksts varētu būt plašāks, bet par to vēl notiks diskusijas.

Otrdien valdībā izskatītajā VM ziņojumā par pienākumu atsevišķās profesijās veikt Covid-19 testu līdz stāsies spēkā prasība par vakcināciju līdzās mediķiem, izglītības un sociālās aprūpes darbiniekiem minēti arī tādu profesiju pārstāvji kā ieslodzījuma vietu un Valsts probācijas dienesta darbinieki, Valsts policijas darbinieki, kā arī nodarbinātie mazumtirdzniecībā, ēdināšanas jomā un citās, kur darbinieks ikdienā saskaras ar lielu klientu skaitu.

Plānots, ka vakcinācijas pienākums atsevišķu profesiju pārstāvjiem tiks iekļauts Ministru kabineta noteikumos, jo, kā atgādināja Kariņš, Saeima vasarā noraidīja valdības izstrādāto likumprojektu, kurā bija atrunātas darba devēja iespējas atlaist vai pārcelt citā amatā pret Covid-19 nevakcinētu darbinieku.

"Jau jūlijā rosinājām likuma izmaiņas, bet Saeima tās nepieņēma. Drusku pārkārtojāmies un virzām priekšlikumu tagad. Būtu bijis pareizi to pieņemt jūlijā, tāpēc tagad izejam no situācijas, kurā atrodamies," skaidroja premjers.

Viņš uzsvēra, ka vakcinācijas pienākuma noteikšana zināmām profesijām nenozīmē cilvēku šķirošanu, bet gan cilvēku dzīvību pasargāšanu.

"Mēs kopš pavasara visādos veidos centāmies skaidrot, kāpēc vakcinācija ir vēlama. Viss, ko valdība dara no pirmās pandēmijas dienas, ir orientēs uz vakcināciju – vispirms cerējām, ka zinātnieki izstrādās vakcīnas, tad cerējām, ka iegūsim vakcīnas, visbeidzot negaidījām, ka tik liela sabiedrības daļa nebūs atsaucīga vakcinācijai. Tāpēc esam spiesti pieņemt šādus lēmumus," sacīja Kariņš, piebilstot, ka tad, kad vakcinācijas aptvere būs tāda kā Dānijā, tad spriedīs par ierobežojumu atcelšanu.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien konceptuāli vienojās sākot ar oktobri ieviest jaunas epidemioloģiskās drošības prasības, paredzot lielāku pieejamo pakalpojumu klāstu pret Covid-19 vakcinētajiem, bet atsevišķu profesiju pārstāvjiem paredzēt mēnesi ilgu pārejas periodu, kura laikā šie cilvēki darba pienākumus varēs veikt ar pašu apmaksātu negatīvu Covid-19 testu. No 1. novembra šo profesiju pārstāvjiem – mediķiem, pedagogiem un sociālās aprūpes darbiniekiem – būs jābūt vakcinētiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!