Neskatoties uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrijas iebildumiem, Saeima lems par Madonā dzīvojoša uzņēmēja Valērija Čeprova vēlmi samainīt Slīterē esošu zemes gabalu pret citu zemes gabalu turpat Slīteres rezervātā, bet pie jūras.
Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien atbalstīja Čeprova lūgumu iemainīt viņam piederošo 18,4 hektārus lielu zemes gabalu Dundagas pagastā pret citu 18 hektāru lielu zemes gabalu Talsu rajona Kolkas pagastā.

Pats Čeprovs uz komisijas sēdi nebija ieradies, taču komisijas deputāts Aivars Tiesnesis zināja stāstīt, ka maiņa būtu lietderīga, jo Slīteres Nacionālajā parkā uz Čeprova zemes atrodas Baltijas valstīs unikālas īvju audzes, kuras tiek koptas un aprūpētas.

Kā žurnālistus pēc komisijas sēdes informēja tās priekšsēdētājs Kārlis Leiškalns, Čeprovs vēlas zemes gabalus apmainīt, jo viņa zeme atrodas uz kraujas, bet iemaināmais zemes gabals - līdzenumā. Arī Tiesnesis piebilda, ka "šeit nav nekā krimināla".

Pret šo apmaiņu gan negatīvu vērtējumu sniedzis VARAM valsts sekretārs Guntis Puķītis, norādot, ka Čeprovs vēlas iemainīt viņa zemi Slīteres zilo kalnu kraujā, kas ir ainavu aizsardzības zonā, pret zemi jūras piekrastē pie Mazirbes, kas ir dabas lieguma zonā, tātad no zonas ar vieglāku aizsardzības režīmu uz zonu ar stingrāku aizsardzības režīmu.

Deputāts Tiesnesis gan pieļāva, ka šis VARAM atzinums varētu būt kļūdains.

Pozitīvu atzinumu maiņai snieguši Slīteres dabas parka direktors Elmārs Pēterhofs un zemkopības ministrs Atis Slakteris.

Kā teikts Pēterhofa atzinumā, viņš atbalsta šo zemes maiņu, jo lielākā daļa unikālo un aizsargājamo gravas mežu, lapkoku slapjo mežu un ogu īvju stādījumu atrodas Čeprovam piederošajā mežā.

Valsts zemes dienesta dati liecina, ka zemes gabalu, ko Čeprovs vēlas iemainīt, viņš nopircis tikai pirms diviem mēnešiem - 16.augustā - no AS "Talsu gaļa" par 2 250 latiem. Savukārt "Talsu gaļa" 2000.gada aprīlī šo zemi bija nopirkusi no kāda Ilmāra Dzalba par 3 687 latiem.

Kā teica komisijas deputāte Anna Seile, nav skaidrs, kādēļ būtu nepieciešams mainīt zemi ar mazākiem ierobežojumiem pret zemi ar lielākiem darbības ierobežojumiem. "Dabas liegumu zonu, kurā atrodas Čeprova iecerētā zeme, gan var mainīt ar lēmumu par zonējuma maiņu," teica Seile.

Kā liecina "Lursoft" datu bāze, Čeprovam Madonā pieder veikals un valūtas maiņas punkts. Čeprovs atteicās sīkāk motivēt, kāpēc viņš vēlas panākt zemesgabalu maiņu Slīterē.

Kā žurnālistus informēja Leiškalns, komisija saņēmusi vēl 12 pieteikumus par zemes maiņu, taču, visticamāk, komisija šajā sastāvā tos neizskatīs, jo tiem nav pilnīgas dokumentācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!