Foto: Valsts kanceleja
Vērtējot iespējamos Eiropas Komisijas (EK) prezidenta pretendentus, kā viens no nopietnākajiem kandidātiem un Latvijas ekspremjera Valda Dombrovska (V) konkurentiem, Somijas premjers Jirki Katainens, cīņā par šo amatu, visticamāk, tomēr nepiedalīsies.

Katainenu kā nopietnu kandidātu uz amatu iepriekš nodēvējis Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas prezidents Džozefs Dauls. Arī politologs Andris Sprūds portālam "Delfi" Katainena izredzes vērtēja, kā vienas no visslabākājam.

Savukārt eiroparlamentārietis Kārlis Šadurskis pat sacīja, ka Katainens un Dombrovskis ir divi reālākie kandidāti uz prestižo amatu.

To, ka Katainens neplāno pretendēt uz šo amatu, portālam "Euractiv" apliecināja Somijas premjera Eiropas lietu padomnieks Pasi Rajalla. Katainena uzdevums esot vismaz līdz aprīlim palikt Somijā, vadot savas valsts valdību.

Jau ziņots, ka ETP grupas prezidents Dauls nesen samazināja potenciālo kandidātu sarakstu no lielākās EP partiju grupas.

28.janvārī Dauls kā šī brīža ETP kandidātus nosauca četru politiķu vārdus - Somijas premjers Jirki Katainens, EK iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē, bijušais Luksembrugas premjers Žans Klods Junkers, kā arī Dombrovskis.

Iepriekš Dauls šajā sarakstā bija minējis arī EK iekšlietu un tieslietu komisāri Vivjenu Redingu, kā arī Īrijas premjeru Endu Keniju.

Vācijas kanclere Angela Merkela publiski paudusi atbalstu Junkera kandidatūrai, piebilzdama, ka bijušjais Luksemburgas premjers nav vienīgais kandidāts, un ne viņa viena izvēlēsies, kurš būs pašreizējā prezidenta Žozē Manuels Borozu pēctecis.

Lisabonas līgums nosaka, ka Eiropas Padomei būs jāizvirza EK kandidāts uz balsojumu Eiropas Parlamentam. Padomei tas būs jādara, ņemot vērā maija vēlēšanu rezultātus. Kandidātu, kuru virzīt balsojumam, Padome izvēlēsies pēc vēlēšanām maijā, jūnija samita laikā.

Jau ziņots, ka 13.februārī tiks atklāta ETP grupas iekšējā kandidātu pieteikšanās. Lai tiktu šim statusam nominēts, būs nepieciešams saņemt savas nacionālās valsts partijas izvirzījumu, kā arī saņemt nomināciju no divām citām ES dalībvalstu partijām, kuras ir arī pārstāvētas EP partiju grupās. Šīs divas partijas nedrīkstēs būt no tās pašas valsts, kuru pārstāv kandidāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!