Lai izmantotu Latvijas un Francijas sadarbības līgumu un veicinātu Latvijas ierēdņu sagatavošanu darbam ar Eiropas Savienības (ES) institūcijām, franču valoda ir jāiekļauj valsts ierēdņu mācību programmās. Šādu viedokli pēc Eiropas Integrācijas padomes (EIP) sēdes pirmdien žurnālistiem pauda Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietnieks Andris Ķesteris.
Francija ir gatava nodrošināt franču valodas mācīšanu valsts institūciju ierēdņiem, piedāvājot mācībspēkus un mācību materiālus, taču Latvijai valodas mācību programma ir jāiestrādā ierēdņu mācību programmā, nodrošinot arī Latvijas atbildību šajā jomā, informēja Ķesteris. Latvijai no savas puses būtu jānodrošina telpas un cits tehniskais ar mācībām tieši nesaistīts nodrošinājums.

Jau šobrīd Eiropas Komisijas darba grupās dažkārt tiek izmantota franču valoda, un tā būtu jādefinē kā viena no ierēdņu mācību prioritātēm, domā valsts sekretāra vietnieks. Šobrīd ir nepieciešams apzināt to cilvēku skaitu, kas varētu apgūt franču valodu, jāsaskaņo Latvijas-Francijas sadarbības līgums, lai no 2002.gada 1.mācību semestra pilnvērtīgi izmantotu Francijas sadarbības piedāvājumu.

Jau ziņots, ka viens no Latvijas ārpolitiskajiem mērķiem ir integrācija ES, un valdība cer šo mērķi realizēt līdz 2004. gadam, kad notiks Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kurās Latvija varētu piedalīsies jau kā pilntiesīga dalībvalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!