Tām partijām vai partiju apvienībām, kuras vēlas piedalīties Saeimas vēlēšanās un Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, turpmāk būs jābūt vismaz 500 biedriem, otrdien lēma Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisija.

Galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi trīs likumos arī paredz, ka Saeimas vēlēšanās var startēt tikai tāda partija vai partiju apvienība, kas dibināta ne vēlāk kā vienu gadu pirms vēlēšanām.

Patlaban politisko partiju dibinātāju skaits nedrīkst būt mazāks par 200, un izmaiņas nepieciešamas, lai paaugstinātu politisko partiju leģitimitāti, norādīts likumprojektu anotācijā.

Grozījumi paredz, ka partijai savos statūtos būs jānosaka kārtība, kādā tās biedrs var pieprasīt attiecīga jautājuma iekļaušanu partijas biedru sapulces darba kārtībā. Tas palielinās partijas ierindas biedru iespēju ietekmēt partijas darba kārtību, iecerējuši autori.

Izmaiņas likumos rosinātas, ņemot vērā bijušā Valsts prezidenta Andra Bērziņa likumdošanas iniciatīvu politisko partiju sistēmas pilnveidošanai.

Par grozījumiem EP vēlēšanu likumā, Saeimas vēlēšanu likumā un Politisko partiju likumā trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!