Foto: DELFI
Pēc medijos izskanējušā, ka prokuratūra varētu lūgt tiesu pārskatīt Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij", ZZS) piemēroto drošības līdzekli, šīs pilsētas pašvaldība nolēmusi nosūtīt informāciju nozares ministrijai un prokuratūrai, ka Lembergs nepilda ne mēra pienākumus, ne Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja pienākumus.

Pašvaldības pārstāve Kristīne Dulbinska aģentūru BNS informēja, ka domnieki nolēmuši informēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un Ģenerālprokuratūru, ka Ventspils pilsētas domes rīcībā nav ziņu, kas liecinātu par to, ka Lembergs kopš 2007.gada 13.augusta būtu pildījis domes priekšsēdētāja vai Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja pienākumus.

Vēstulē tiks arī norādīts, ka deputāta Lemberga darbības, tostarp komentāri par Ventspils pilsētas pašvaldības pieņemtajiem lēmumiem, atbilst starptautiskajiem cilvēktiesību dokumentiem, kā arī Satversmei un likumam par pašvaldībām, kas nosaka deputāta tiesības un pienākumus.

Jau ziņots, ka VARAM 27.aprīlī saņēma prokurora lūgumu izskaidrot domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes locekļa un valdes priekšsēdētāja kā valsts amatpersonu pienākumu apmēru.

VARAM sniedza atbildi, taču prokuratūra nekomentē, vai lūgs tiesai pārskatīt Lembergam drošības līdzekli.

Portāls "pietiek.com" vēstīja, ka valsts apsūdzības uzturētāju grupas Lemberga prāvā vecākais prokurors Juris Juriss pieprasījis informāciju no VARAM, lai gūtu apstiprinājumu Ģenerālprokuratūras pārliecībai, ka Lembergs pārkāpis pirms gandrīz pieciem gadiem noteikto aizliegumu pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pienākumus un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja pienākumus.

Tas varētu būt pamats, lai tiktu lemts par stingrāka drošības līdzekļa piemērošanu, papildu ierobežojumu noteikšanu vai procesuālo sankciju piemērošanu.

Ventspils mērs apsūdzēts par vairākiem likumpārkāpumiem, tostarp kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu. Bez Ventspils mēra apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs un uzņēmējs Ansis Sormulis.

Rīgas apgabaltiesa 2008.gadā apvienoja abus tiesai nodotos kriminālprocesus pret Lembergu. Kopumā apvienotajā lietā ir 147 sējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!