Foto: AFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) Ventspils mēru Aivaru Lembergu var tiki atstādināt, jo par viņa atbrīvošanu no amata jābalso domes deputātiem. To paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norāda Ventspils pilsētas dome.

Ventspils domē portāls "Delfi" uzzināja, ka 12. oktobrī Ventspils pilsētas domē tika saņemts Sprūdža pieprasījums Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājamLembergam trīs dienu laikā sniegt paskaidrojumus par pieprasījumā norādītajiem Ventspils pilsētas domes pieņemtajiem lēmumiem, bet 15.oktobrī Sprūdžs vairākiem plašsaziņas līdzekļiem paziņoja: "Varbūtība, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") tiks atlaists, ir 100%".

Šādu viedokli ministrs Sprūdžs ir sniedzis pirms Lemberga paskaidrojumu saņemšanas un to izvērtēšanas, kas faktiski norāda uz to, ka ministrs lēmumu jau ir pieņēmis un paskaidrojumu pieprasīšana ir tikai formāla, norāda Ventspils dome.

"Uzskatām, ka ministrs Sprūdžs acīmredzot nav iepazinies ar likumā "Par pašvaldībām" noteikto kārtību, kādā no amata tiek atbrīvots domes priekšsēdētājs. Attiecīgi saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 65. panta trešo daļu priekšsēdētājs ir atbrīvots no amata, ja par to nobalso vairāk nekā puse no ievēlēto domes deputātu kopskaita," uzsver pašvaldībā. Tāpat likuma „Par pašvaldībām" 93.panta pirmā daļa nosaka, ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc tam, kad ir saņemts attiecīgā domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ar motivētu rīkojumu var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas. Turklāt šī panta trešā daļa nosaka, ka domes priekšsēdētājam 30 dienu laikā pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojuma publicēšanas ir tiesības griezties tiesā ar iesniegumu par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojuma atcelšanu.

Tikai tad, ja domes priekšsēdētājs nav izmantojis šīs tiesības, viņš pēc 30 dienu termiņa izbeigšanās uzskatāms par atlaistu, bet, ja tiesa noraida domes priekšsēdētāja iesniegumu, domes priekšsēdētājs uzskatāms par atlaistu ar dienu, kad stājas spēkā tiesas spriedums.

"Ņemot vērā iepriekš minēto, ministram Sprūdžam nav tiesību atlaist [..] Lembergu, bet pēc tam, kad ir saņemts domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ir tiesības ar motivētu rīkojumu atstādināt domes priekšsēdētāju no amata pienākumu pildīšanas," norāda domē, uzsverot, ka "nepilnīgi un nepareizi interpretējot normatīvo aktu normas, ministra Sprūdža izteikumi plašsaziņas līdzekļos rada sabiedrībai nepatiesu un maldīgu priekšstatu".

Turklāt Lembergs jau šobrīd, kriminālprocesā noteiktā drošības līdzekļa ietvaros, ir atstādināts no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas, līdz ar to ministra Sprūdža izdots rīkojums nesasniegtu tā izdošanas mērķi un būtu vērtējams kā populistisks.

Kā ziņots, Sprūdžs pieprasījis Lembergam paskaidrojumus par "šokējošo saimniekošanu" Ventspilī un pieļāvis 100% varbūtību, ka Lembergs tiks atlaists no Ventspils vadītāja posteņa. Savukāt Lembergs šādu rīcību iepriekš saistījis ar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām un nodēvējis par ministra atriebību uz to, ka Lembergs kritizējis viņa darbu.

līdz šim Lemberga paskaidrojumi vēl ministrijā neesot saņemti, bet ministrs esot gatavs vēl dažas dienas tos gaidīt, ja nu tie sūtīti pa pastu. Otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" Lembergs sacīja, pieprasījumu - vēstuli sniegt paskaidrojumus vēl neesot saņēmis, bet paskaidrojumus esot gatavs sniegt likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!