Ventspils dome uzskata, ka Eiropas Savienības PHARE pagājušā gada programmas ekonomisko un sociālo apstākļu izlīdzināšanas līdzekļi Latvijā sadalīti slepeni, neievērojot atklātus kritērijus un pārskatāmu procesu.
Ventspils mērs Aivars Lembergs pirmdien žurnālistiem pavēstīja, ka dome par to rakstīs vēstuli Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītājam Endrjū Rasbašam, Eiropas Komisijai, kā arī finanšu ministram Gundaram Bērziņam un īpašu uzdevumu ministram sadarbībai ar starptautiskajām finanšu institūcijām Robertam Zīlem.

Pēc Ventspils domes rīcībā esošās informācijas, finansēšanai no šīs programmas tiek gatavoti vismaz pieci liela mēroga projekti no visas Latvijas, tai skaitā arī Baltijas jūras piekrastes plānošanas reģiona teritorijā.

"Diemžēl ne Baltijas jūras piekrastes plānošanas reģiona attīstības padomei, ne tās izpildinstitūcijai - aģentūrai līdz šim nav bijusi iespēja piedalīties mūsu teritorijā esošā projekta atlasē un izvērtēšanā," sacīja Lembergs.

"Tā kā tā ir Eiropas Komisijas nauda, domāju, ka Eiropas Komisijai nevajadzētu pieļaut šādu atklātības principu pārkāpumus," piebilda Ventspils mērs.

Dome valdībā vēlas uzzināt, pēc kādām procedūrām un kritērijiem atlasīti projekti, kurus paredzēts finansēt no PHARE 2001.gada Ekonomiskās un sociālās izlīdzināšanas programmas līdzekļiem. Tāpat arī Ventspils dome vēlas zināt, kāda loma programmas īstenošanā un projektu atlasē un beigu apstiprināšanā ir bijusi vai vēl būs plānošanas reģionu attīstības institūcijām - padomēm vai aģentūrām.

Pēc Lemberga rīcībā esošajām ziņām, kopumā šā projekta ietvaros paredzēts iztērēt aptuveni deviņus miljonus eiro (5,3 miljonus latu), līdzekļi piešķirti Valmieras, Liepājas, Rīgas, Zemgales un Latgales reģionu projektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!