Ventspils policijas pārvaldei patlaban nav uzdots nodrošināt Ventspils mēram Aivaram Lembergam vakar Rīgas apgabaltiesas piemēroto drošības līdzekli - mājas arestu, jo vēl nav saņemta informācija, kurai valsts iestādei un dienestam tas būs jāveic.
Par to informēja Ventspils policijas pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs, Pārvaldes administratīvā biroja priekšnieks Jurijs Astašins.

Skaidrībai, kā Lembergam tiks nodrošināts drošības līdzeklis, vajadzētu būt tiesas spriedumā, kuru šajā lietā paziņos plkst.16, paskaidroja Astašins.

Rīgas apgabaltiesas preses sekretāre Evita Naglinska aģentūrai LETA uzsvēra, ka saīsināts lēmums jautājumā par drošības līdzekli paziņots vakar. Šodien pēc plkst.16 procesa dalībniekiem tiks izsniegs motivēts lēmuma teksts.

Pēc Atašina domām, tiesas spriedumā vajadzētu būt aprakstītai visai procedūrai, līdz ar to arī norādītiem izpildītājiem, kas nodrošinās šo mājas arestu.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa vakar atcēla Lembergam piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu un kā drošības līdzekli piemēroja viņam mājas arestu.

Lembergs tika atbrīvots tiesas zālē.

Lēmumu par drošības līdzekļa maiņu pieņēma Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnese Tamāra Broda.

Lembergam drošības līdzekļa maiņu izdevās panākt ar sesto piegājienu - iepriekš tiesa viņam nelabvēlīgus lēmumus pieņēma 14.martā, 27.martā, 23.aprīlī, 14.maijā un 20.jūnijā.

Lembergam mājas arests būs jāizcieš deklarētajā dzīvesvietā.

Kriminālprocesa likumā teikts, ka mājas arests ir personas brīvības atņemšana, ko ar izmeklēšanas tiesneša lēmumu vai tiesas nolēmumu var piemērot aizdomās turētajam vai apsūdzētajam pirms galīgā nolēmuma spēkā stāšanās konkrētajā kriminālprocesā, ja pastāv pamats apcietinājuma piemērošanai, taču personu īpašu apstākļu dēļ nav vēlams vai nav iespējams turēt apcietinājumā.

Mājas arestu piemēro, sūdzības par tā piemērošanu izskata un kontroli pār tā piemērošanu veic tādā pašā kārtībā kā par apcietinājumu.

Apcietinājuma piemērošana ir pamats personas tiesību ierobežošanai un ļauj turēt personu izmeklēšanas cietumā vai speciāli aprīkotās policijas telpās, pārvietot personu apsardzes uzraudzībā procesa norisei nepieciešamajā laikā un vietā, ierobežot apcietinātās personas tikšanos un sazināšanos, izņemot tikšanos ar aizstāvi, kontrolēt apcietinātās personas korespondenci un sarunas, noteikt iekšējo kārtību un režīmu turēšanas vietā vai ierobežot individuālajā lietošanā esošo mantu loku.

Ja nepieciešams, mājas arestā turēto personu var apsargāt, kontroli pār tai noteikto ierobežojumu ievērošanu uzdot policijai, kā arī pakļaut kontrolei ar šo personu kopā dzīvojošo personu korespondenci un sakaru līdzekļus.

Mājas arestam piemērojami apcietinājuma termiņi, un tajā pavadītais laiks uzskatāms par apcietinājumā pavadīto laiku, skaitot vienu mājas aresta dienu par vienu apcietinājuma dienu.

Lemberga advokāts Aivo Leimanis aģentūrai LETA sacīja, ka kopš jaunā Kriminālprocesa likuma stāšanās spēkā mājas arests nekad nav ticis piemērots praksē. Advokāts teica, ka mājas aresta kārtību varēs uzzināt rīt, 11.jūlijā, kad Lembergs dosies uz Policijas pārvaldi.

Rīgas apgabaltiesas lēmums nav pārsūdzams. Lēmuma motivējošā daļa būs pieejama šodien plkst.16, sacīja Leimanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!