Foto: Itar-Tass/Scanpix
Saeima ceturtdien ar opozīcijas un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) balsīm nodeva vētīšanai komisijām ZZS Saeimas frakcijas sagatavotos grozījumus pensiju likumā , kas paredz atsākt pārskatīt jeb indeksēt mazās pensijas, kuras mēnesī nepārsniedz 165 latus.

Par grozījumu nodošanu komisijām nobalsoja 52 tautas kalpi, pret nebija neviens, bet 24 deputāti - 23 "Vienotības" pārstāvji un Andris Šķēle (PLL) - balsojumā atturējās. Par likumprojektu balsoja opozīcijā esošās PLL un apvienības "Saskaņas centrs" pārstāvji, koalīcijas partneri Zaļo un Zemnieku savienība, kā arī "Vienotības" deputāte Ingrīda Circene. VL-TB/LNNK un vairāki SC, PLL un "Vienotības" pārstāvji balsojumā nepiedalījās.

ZZS Saeimas frakcijas sagatavotajos likuma grozījumos paredzēts: pensijas, kas mēnesī nepārsniedz 165 latus, pārskatāmas reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu.

Ja indekss ir mazāks par skaitli "1", valsts pensijas pārskatītas netiek. Likumprojekta noteikts, ka valsts pensiju pārskatīšanas kārtību jānosaka Ministru kabinetam.
Paredzēts, ka likumprojekts tā atbalstīšanas gadījumā stātos spēkā šā gada 1.septembrī. Tādā gadījumā pensiju pārskatīšana varētu notikt jau šā gada rudenī.

Saeimas Sociālo lietu komisijas vadītāja Aija Barča pirms balsojuma par likumprojekta nodošanu komisijām sacīja, ka mazāku pensiju indeksācijas atsākšanai nevajadzēs prasīt papildu naudu, jo pensiju indeksācijai nepieciešamos resursus var atrast, pārdalot sociālā budžeta naudu.

Jau ziņots, ka pensiju indeksācija, sākoties krīzei, tika iesaldēta. Ņemot vērā, ka valstī pieaugošo inflāciju, pensijas līdz 165 latiem, visticamāk, nāktos palielināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!