Lai arī visā valsts pārvaldē dažādu profesiju pārstāvjiem algas tiks samazinātas par 20%, veselības ministram Ivaram Eglītim (TP) trešdien topošās valdības koalīcijas sarunās izdevās panākt, ka veselības aprūpes darbiniekiem algas tiks samazinātas tikai par 10%.

Eglītis žurnālistiem skaidroja, ka, neskatoties uz to, notikusi maza piekāpšanās no Veselības ministrijas (VM) puses, jo ministrijai "sarkanā līnija bija" 18 miljoni latu, bet saskaņā ar panākto vienošanos, VM budžets būs jāsamazina par 20 miljoniem latu.

"Mani argumenti tika ņemti vērā, veselības aprūpei tas [20% samazinājums] būtu par traku," sacīja Eglītis.

Viņš norādīja, ka 10 miljoni latu tiks ietaupīti uz veselības aprūpes darbinieku algu rēķina, samazinot tās par 10%. Apmēram divus miljonus latu iecerēts ietaupīt, mazinot veselības aprūpe sistēmas birokrātiju, piemēram, likvidējot aģentūras, bet piecus miljonus latu - uz attīstības rēķina.

Ministrs skaidroja, ka šis samazinājums paredz ne vien algu apcirpšanu, bet arī nozares attīstības apturēšanu uz gadu, kapitālo izdevumu samazināšanu par 50%, kā arī ļoti nopietnas reformas.

Premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis (JL) žurnālistiem skaidroja, ka piekāpšanās veselības, kā arī izglītības ministru prasībām notikusi uz citu nozaru rēķina, proti, 13 miljoni lati atņemti satiksmes ministrijai un ES fondu līdzfinansējumam.

Skaidrojot, kādēļ veselības aprūpes nozarē algu samazinājums būs divreiz mazāks nekā viss pārējā valsts pārvaldē, Dombrovskis sacīja, ka ministriju vadītāji paši lemj par to, kā samazināt šos izdevumus.

"Valsts atrodas bankrota priekšā, ja [izdevumu samazinājumu] neveiksim, tad jau jūnijā mums nebūs vairs naudas," atkārtoti pauda Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!