Veselības inspekcija (VI) atkārtoti veiks pārbaudi saistībā ar 27.martā Ventspils slimnīcā mirušā bērna nāvi, informēja VI pārstāve Aija Mežsarga.
Mežsarga līdz 1.oktobrim strādāja par vadītāju Medicīniskās aprūpes un darbspējas kvalitātes kontroles inspekcijā (MADEKKI). Sākot ar 1.oktobri, tika izveidota VI, apvienojot Valsts sanitāro inspekciju (VSI), Valsts farmācijas inspekciju (VFI) un MADEKKI. VI ir minēto inspekciju funkciju, tiesību, saistību, finanšu līdzekļu, mantas un lietvedības pārņēmēja.

Mežsarga skaidro, ka, strādājot MADEKKI, šā gada augustā veiktās medicīniskās dokumentācijas pārbaudes rezultātā par divgadīga bērna nāvi Ventspils slimnīcā viņai radīja šaubas MADEKKI pārstāvju slēdziens, ka mediķu darbā nav konstatēti pārkāpumi.

Patlaban mirušā bērna vecāku jurists VI lūdzis veikt atkārtotu pārbaudi par 1.augustā veikto MADEKKI medicīnisko dokumentāciju izskatīšanu. Vecāku pārstāvis VI iesniedzis 10 jautājumus, uz kuriem inspekcijai jāsniedz atbildes.

VI pārstāve informē, ka VI pārbaudi par bērna nāves apstākļiem veiks no jauna, - atkārtoti tiks veikta medicīnisko dokumentu pārbaude. VI pārbaude notiks novembra mēnesī.

Kā ziņots, 1.augustā MADEKKI pabeidza medicīniskās dokumentācijas pārbaudi Ventspils slimnīcā saistībā ar divgadīga bērna nāvi un pārkāpumus mediķu darbā nav konstatējusi.

Mežsarga uzsvēra, ka MADEKKI vērtē tikai medicīnisko dokumentāciju, bet turpmāka izmeklēšana jāveic tiesībsargājošām iestādēm.

Tiesu medicīniskās ekspertīzes rezultāti liecina, ka meitenīte, iespējams, mirusi nātrija hlorīda pārdozēšanas dēļ. Tomēr dokumentācija liecina, ka bērns saņēmis nātrija hlorīdu ar koncentrāciju 0,9%, nevis 10%, kā liecināja sākotnēji izskanējusī neoficiālā informācija.

Mežsarga atzina, ka gadījumā, ja ievadīts lielākas koncentrācijas nātrija hlorīds, tad nāve varēja iestāties, tomēr pārbaudēs, kas ir MADEKKI kompetencē, pārkāpumi nav atklājušies.

Viņa norādīja, ka "gadījums ir ārkārtējs" un policijai būs jāveic un jāanalizē dažādas kompleksas ekspertīzes.

Jau ziņots, ka Ventspils policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar iespējamu ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu, kā dēļ iestājusies divus gadus veca bērna nāve.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 13.daļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību.

Policijā saņemts iesniegums par to, ka 22.martā Ventspils slimnīcā ievietota gadu un 11 mēnešus veca meitenīte ar nelielu applaucējumu. Ārstēšanās gaitā bērns pārvests uz slimnīcu Rīgā, kur 27.martā nomiris.

Kā iepriekš pastāstīja Ventspils slimnīcas galvenais ārsts Valts Rauhvargers, 22.martā plkst.17.30 Ventspils slimnīcā tika stacionēta meitenīte ar nelielu ķermeņa apdegumu. Bērns tika ievietots Bērnu nodaļā, kur viņa saņēma atbilstošu ārstēšanu.

Savukārt 23.martā, turpinot terapiju, viņai sākās hipertēniskā reakcija ar vemšanu, krampjiem un bezsamaņu. Saņemot pretkrampju terapiju, bērna stāvoklis uz neilgu laiku stabilizējās. Vēlāk, stāvoklim pasliktinoties, meitene tika pārvesta uz Ventspils slimnīcas Reanimācijas nodaļu, pēc tam uz Bērnu slimnīcas Terapijas nodaļu Rīgā, kur 27.martā viņa nomira.

Pēc šī gadījuma Rauhvangers esot ticies ar visām šajā negadījumā iesaistītām personām, arī vecākiem.

Ventspils slimnīcā notikusi iekšēja pārbaude, analizēta notikumu secība, slimības vēsture, ārstniecībā nozīmētie medikamenti. Notikusi konsultēšanās ar Bērnu slimnīcas speciālistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!