Veselības aprūpē jāievieš obligātā veselības apdrošināšana, uzskata veselības ministrs Ivars Eglītis (TP).
Veselības ministrs norādīja, ka jāsāk nopietni diskutēt par Latvijas iedzīvotāju solidāru, kaut vai maksātspējīgās iedzīvotāju daļas piedalīšanos papildus līdzekļu piesaistē veselības aprūpes finansēšanai.

Veselības ministrija (VM) aprēķinājusi, ka ap 100 miljoniem latu gadā slimnieki samaksā, iepērkot veselības aprūpes pakalpojumus par savu naudu. Un to dara slimnieki.

Eglītis norāda, ka civilizētā sabiedrībā darbojās apdrošināšanas princips, "kad esmu vesels es maksāju, kad esmu slims arī tērēju par ārstēšanos. Respektīvi, veselais maksā par slimo, jaunais par veco u.t.t.".

Obligātā veselības apdrošināšanas polise strādātu gluži kā OCTA sistēma transportlīdzekļu jomā. Eglītis norāda, ka, ieviešot šādu apdrošināšanu un maksājot par to periodiski, iedzīvotājiem nebūs jāuztraucas gadījumā, ja cilvēks saslimst un ārstēšanai nepieciešama milzīgi finansiālie līdzekļi. Slimnieka ģimene netiks iedzīta bankrotā, jo apdrošināšanas polise šo ārstēšanos atmaksās.

"Patlaban mūsu sistēmā šāda elementa trūkst. Valstī katru gadu iedzīvotāji maksā daudzus miljonus latu par veselības aprūpi no savas kabatas. Un maksā par šo pakalpojumu tikai tad, kad ir slimi," norāda veselības ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!