Foto: LETA



Ja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nolems Latvijas Zaļās partijas (LZP) biedru Gunti Belēviču (ZZS) virzīt veselības ministra amatam, politiķis ir gatavs uzņemties šos pienākumus. Viņš uzskata, ka veselības aprūpes nozarē jābūt noteiktam finansējuma pieauguma grafikam, lai šo jomu izvestu no dziļās bedres, kur tā pašlaik atrodas.

12.Saeimā ievēlētais uzņēmējs Belēvičs norādīja, ka vispirms būtu jāsagaida ZZS pirmdien notiekošās valdes sēdes lēmums, lai uzzinātu, kādu lēmumu politiskais spēks ir pieņēmis saistībā ar iespēju virzīt viņu veselības ministra amatam.

Nepieciešams Saeimā pieņemt Veselības finansēšanas likumu, kas noteiks, ka katru gadu finansējums minētajai sfērai pieaugs par 0,5% līdz 1% no iekšzemes kopprodukta. Taujāts, vai tas nav pārāk optimistisks skatījums uz nākotni, Belēvičs norādīja, ka nākamgad to vēl varētu neizdoties paveikt, taču grafiks ir jānostiprina likumā, lai mērķi par finansējuma pieaugumu īstenotu nākamajos gados.

Ja politiķis tiks virzīts veselības ministra amatā, Belēvičs ir gatavs pārliecināt partnerus izpildīt pirms vēlēšanām dotos solījumus par veselības nozares noteikšanu par prioritāti, atvēlot tai vairāk līdzekļu. Tāpat viņš ir paredzējis mainīt zāļu reģistrācijas politiku, lai padarītu zāles lētākas.

Pašlaik Latvijā ir gandrīz maksas medicīna, kad pacienti sedz pusi no kopējiem izdevumiem un apmēram 14% potenciālo pacientu vispār neesot pieejas veselības aprūpei, skaidroja politiķis. Viņš norādīja, ka daudzi cilvēki naudas trūkuma dēļ nepērk nepieciešamās zāles, kā arī pārāk agri izrakstās no slimnīcas, baidoties no pārāk lieliem izdevumiem par ārstēšanos, kurus nespēs nosegt.

Kā ziņots, ZZS veidojošo un sadarbības partiju līderi un pārstāvji vienojušies, ka ZZS ir gatava uzņemties Veselības ministrijas (VM) pārraudzību un kā ministru šim amatam virzīt Belēviču, pirmdien sacīja ZZS valdes loceklis un LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Gala lēmums šajā jautājumā šodien vēl būs jāpieņem ZZS valdei. Tāpat šī izšķiršanās vēl jāpārrunā ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) un koalīcijas partneriem, skaidroja Tavars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!