Foto: F64
Pasaulē patlaban ir pieejami 650 bioloģiskie jeb biofarmaceitiskie medikamenti, ar kuriem iespējams ārstēt vairāk nekā 100 slimības, tomēr Latvijā šo medikamentu pieejamība ir nepietiekama, tādējādi neļauj dažādu smagu slimību ārstēšanu padarīt efektīvāku un slimnieku dzīves kvalitāti - augstāku, šodien biofarmācijai veltītā diskusijā atzina veselības nozares eksperti.

Kā skaidroja Eiropas Zāļu aģentūras Uzlaboto terapiju komitejas pārstāvis Jānis Ancāns, bioloģiskie medikamenti tiek radīti ar biotehnoloģiju palīdzību. To izveidei tiek izmantotas dzīvas šūnas un DNS tehnoloģijas, kas ļauj iegūt cilvēka organismā sastopamās olbaltumvielas, tās pilnveidot un ražot rūpnieciski. "Biofarmaceitiskās zāles ir efektīvas, jo to iedarbības mehānisms var tikt personalizēts un pielāgots pacientam. Ar laiku tās aizvietos daudzas ķīmiskās zāles, kuras lietojam šobrīd," norādīja Ancāns.

Šie medikamenti ir dārgi, atzina Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Onkoloģijas klīnikas vadītāja Gunta Purkalne. "Raud arī bagātās valstis. Arī tām šīs summas ir augstas, tomēr nākotne pieder šiem medikamentiem," izteicās Purkalne.

Biofarmācija patlaban veido 40% no farmācijas tirgus, liecina ekspertu aprēķini. Viena bioloģiskā medikamenta izstrādei nepieciešami 15 gadi un viens miljards eiro. Šos medikamentus patlaban pasaulē lieto 350 miljoni cilvēku. Aprēķināts, ka tie ik gadu glābj 2,5 miljonu bērnu dzīvības, kopš nozares pirmsākumiem vēža slimnieku dzīves ilgums ir pagarinājies par trim gadiem un desmit gadu laikā šī zāļu nozare palīdzējusi palielināt vēža slimnieku izdzīvošanas gadījumu skaitu līdz 60%.

Bioloģiskās zāles un vakcīnas ārstē dažādas saslimšanas, tostarp onkoloģiskas un reimatoloģiskas.

Kā skaidroja PSKUS Onkoloģijas klīnikas vadītāja Purkalne, daļai onkoloģisko pacientu ķīmijterapija un staru terapija nav efektīva, un šādās situācijās ļoti palīdz bioloģiskie medikamenti, kas onkoloģiskajiem pacientiem ir viens no efektīvākajiem ārstniecības līdzekļiem. No 17 onkoloģijas pacientiem pieejamiem bioloģiskajiem medikamentiem, Latvijā valsts kompensē trīs - vienu krūts vēža ārstēšanai, vienu galvas kakla audzēja ārstēšanai un vienu limfomas ārstēšanai.

Purkalne uzsvēra, ka bioloģisko medikamentu lietošana nebūt nenozīmē, ka pacients uzreiz izveseļosies, tomēr bieži tie ļauj saglabāt labāku dzīves kvalitāti nekā citas metodes. Turklāt šie medikamenti nav universāli jeb nepalīdz visiem pacientiem, bet tikai tiem, kuriem tie dažādu testu rezultātā izrādās vispiemērotākie.

"Situācija Latvijā ir labāka nekā Lietuvā, bet nedaudz sliktāka nekā Igaunijā," raksturojot bioloģisko medikamentu pieejamību bērniem Latvijā, sacīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas reimotoloģe Valda Staņēviča. Viņa stāstīja, ka valsts ik gadu kompensē biofarmaceitisko terapiju 70 mazajiem reimatoloģijas pacientiem, katram 10 000 latu apmērā, tomēr šogad rindā uz terapiju papildus gaida vēl četri bērni. Šiem mazajiem pacientiem citas ārstniecības metodes nav palīdzējušas.

Diskusijas noslēgumā eksperti secināja, ka bioloģisko medikamentu pieejamību Latvijā var uzlabot tikai, palielinot veselības nozares finansējumu. Tomēr, cik tieši līdzekļu būtu nepieciešams, ir grūti pateikt, jo medikamenti ir dažādi un arī pacienti atšķirīgi.

"Pacientiem ar onkoloģiskām, reimatoloģiskām un citām nopietnām saslimšanām ārstēšana būtu efektīvāka un slimnieku dzīves kvalitāte - augstāka, ja Latvijas veselības aprūpē būtu plašāk pieejami biofarmācijas medikamenti, kuru trūkumu ietekmē veselības aprūpes politikas veidotāju un ārstu nepietiekamās zināšanas un izpratne par biofarmāciju," diskusijā secināja eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!