Foto: DELFI Reporter
Latvijas vēstniecībā Londonā iekārtotajā vēlēšanu iecirknī ir milzīga balsotāju aktivitāte, un rindā jāstāv aptuveni stundu, aģentūrai BNS pastāstīja aculiecinieki un vēstniecības darbinieki.

Iecirkņa darbiniece Solveiga Latkovska aģentūrai BNS pastāstīja, ka līdz plkst.14 bija nobalsojuši jau vairāk nekā 1600 cilvēku, sasniedzot rekordlielu skaitu. Salīdzinājumam ‒ 11.Saeimas vēlēšanās kopumā piedalījās vien 1400 vēlētāju.

"Tik daudz cilvēku nav bijis līdz šim ne vēlēšanās, ne referendumos," atzina Latkovska. "Mēs negaidījām, ka būs tik liela aktivitāte."

Viņa apliecināja, ka ārpus vēstniecības izveidojusies gara rinda, tajā jāstāv no 40 minūtēm līdz stundai.

Lielās balsotāju aktivitātes dēļ būs jāpavairo balsošanas zīmes, minēja Latkovska. Incidentu nav.

Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Eduards Stiprais aģentūrai BNS tik lielu pilsoņu aktivitāti izskaidroja ar to, ka cilvēkiem šis jautājums tiešām ir ļoti svarīgs. Cilvēki ir pārliecināti par savu izvēli, un cilvēki zina, kā balsot.

"Balso gan par, gan pret. Vēstniecībā skan gan krievu, gan latviešu valoda," teica Stiprais.

Aculiecinieki norādīja, ka rindā stāv vairāki simti cilvēku. Uz ielas jāstāv vairāk nekā pusstundu. Balsotāji gan projām neiet, bet mierīgi stāv rindā un gaida iespēju nobalsot referendumā.

"Vēstniecība atrodas kvartāla vidū, un rinda stāv līdz stūrim, iesniedzas nākamajā kvartālā un apvijas vēl ap nākamā kvartāla stūri," aģentūrai BNS sacīja balsotāja Kristīne Erta, kura rindā pie vēstniecības stāvēja 50 minūšu. Tagad rinda ir pastiepusies vēl garāka.

Balsošana notiek mierīgi, un nekādi incidenti nav novēroti, tomēr rinda nesamazinās, jo arvien turpina nākt klāt jauni balsotgribētāji, bet vēstniecībā ir tikai divas balsošanas kabīnes un cilvēkus apkalpo četri vai pieci darbinieki, teica Erta.

Arī vēstniecībā Dublinā, Īrijā, novērota ļoti augsta Latvijas pilsoņu aktivitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!