Foto: LETA

Veselības inspekcija (VI) sākusi Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Transplantācijas centrā veikto aknu transplantāciju tematisko auditu, informēja iestādē.

Audita laikā tiks izvērtētas visas 13 veiktās aknu transplantācijas. Patlaban inspekcija Transplantācijas centram jau pieprasījusi visu 13 aknu transplantāciju vēstures.

Aknu transplantāciju auditam VI piešķīrusi prioritāru statusu, un to plānots pabeigt šī gada pirmajā ceturksnī.

Kā ziņots, no PSKUS veiktajām 13 aknu transplantācijas operācijām tikai pieci pacienti atguvušies, bet astoņi aizgājuši no šīs dzīves, nenodzīvojot ilgāk par desmit dienām, vēstīja portāls "Delfi". Minētā statistika esot sliktāka par daudzām Eiropas valstīm, tai skaitā arī par Lietuvu, kur gan aknu transplantācija tiek veikta biežāk nekā Latvijā.

Patlaban PSKUS pieņemts lēmums vismaz uz gadu apturēt aknu transplantācijas veikšanu, kamēr tiks izveidota stabila komanda un vēlreiz veikts apmācību cikls, nodrošināta stabila pacientu plūsma.

PSKUS skaidroja, ka lēmums ir "sāpīgs", tomēr tas ir nepieciešams, ja slimnīca vēlas nodrošināt pacientiem pēc iespējas labāku pakalpojumu.

"Ir jāpieņem attiecīgie mēri, lai programmu vispār būtu iespējams restartēt. Tā nav atteikšanās no tās, bet gan rūpīga analīze, kas tad nepieciešams, lai pakalpojumu uzlabotu. Notiks intensīvs darbs, tikšanās, pārrunas, bet pagaidām vēl nav zināms, kādi būs nākamie soļi un lēmumi," norādīja PSKUS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!