Valsts ieņēmumu dienests (VID) ar šodienu no amatiem atstādinājis divas amatpersonas, kuras pirmās instances tiesa pērn maijā atzina par vainīgām žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu nelikumīgā noklausīšanā - Vasiliju Kivļonoku un Jāni Laizānu.

Par spīti finanšu ministra Einara Repšes (JL) iepriekšējiem izteikumiem, ka Jaunalksnes lietā notiesātajiem VID darbiniekiem nav vietas valsts pārvaldē, 2009.gada septembrī Finanšu ministrija (FM) atzina VID rīcību, atlaižot Finanšu policijas amatpersonas no darba, par prettiesisku un VID tika uzdots viņus atjaunot amatos.

Kviļonoks tika iecelts Muitas kriminālpārvaldes Kontroles daļas Mobilo vienību sektora "Rīga 2" muitas eksperta amatā, bet Laizāns - Akcīzes preču pārvaldes direktora vietnieka, Nodrošinājuma un marķēšanas daļas priekšnieka postenī.

VID Komunikācijas nodaļas priekšniece Agnese Grīnberga apstiprināja, ka Laizāns un Kivļonioks no šiem amatiem ar 7.aprīļa rīkojumu atstādināti no šodienas, 8.aprīļa.

Viņi atstādināti līdz brīdim, kamēr nebūs pabeigta Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanās krimināllietas iztiesāšana.

Laizāns un Kivļonoks atstādināti saskaņā ar Valsts Civildienesta likuma 39.pantu, kas noteic, ka tad, ja attiecībā pret ierēdni kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums vai pret viņu ir sākta kriminālvajāšana, iestādes vadītājs var atstādināt ierēdni no amata pienākumu izpildes, apturot darba samaksas izmaksu par turpmāko laiku no atstādināšanas dienas.

Likums noteic, ka tad, ja šādā veidā atstādināto ierēdni tiesa atzīst par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, darba samaksu par atstādināšanas laiku neizmaksā un viņš uzskatāms par atbrīvotu, skaitot no atstādināšanas dienas.

Savukārt attaisnošanas gadījumā atstādinātajam ierēdnim izmaksājama darba samaksa par atstādināšanas laiku, ja vien atbrīvošanai nav cita pamata, kas noteikts šajā likumā, teikts Valsts Civildienesta likumā.

FM iepriekš konstatēja pārkāpumus civildienesta attiecību izbeigšanas procesā ar pirmajā tiesas instancē par nelikumīgu žurnālistes telefona sarunu noklausīšanos notiesātajiem finanšu policistiem Kivļonoku un Laizānu un par to ierosināja disciplinārlietas pret toreizējo VID ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu.

Disciplinārlieta tika sākta arī pret Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridiskās daļas vadītāju Arti Zaļūksni.

Pabeidzot lietas izmeklēšanu, Repše izlēma Jakānu sodīt ar amatalgas samazināšanu par 20% uz sešiem mēnešiem, bet Zaļūksnim tika piemērots sods - atbrīvošana no amata, turklāt ministrs uzdeva sākt regresa prasības celšanu, lai nodrošinātu visu materiālo zaudējumu, kas valstij tiks nodarīts VID amatpersonu prettiesisko rīkojumu rezultātā, segšanu no Jakāna un Zaļūkšaņa personīgajiem līdzekļiem.

Gan Jakāns, gan Zaļūksnis viņiem noteiktos disciplinārsodus apstrīdēja tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!