Foto: DELFI
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadība nav steigusies risināt jau vairākus gadus nedarbojošās muitas mobila skenera labošanas darbus, kas ievērojami atvieglotu muitnieku darbu un sekmētu nelegālo preču ievešanas gadījumu atklāšanu, svētdien, 8. janvārī vēsta LTV raidījums "de facto".

Mobilie skeneri Latvijas muitā līdz šim darbojās četros kontroles punktos – Grebņevā, Zilupē, Terehovā un Rīgas brīvostā. Pārvietojamie rentgeni ļauj daudz ātrāk kontrolēt kravas auto, lai secinātu, vai pāri robežai slēptā veidā netiek vestas, piemēram, kontrabandas cigaretes. Divos kontroles punktos šīs iekārtas gan vairs nedarbojas.

Piemēram, Terehovā pagājušā gada nogalē salūza skeneris, ko pirms septiņiem gadiem Latvijai uzdāvināja ASV. Divus miljonus dolāru vērtā ierīce, visticamākais nepareizas elektrobarošanas dēļ, esot nodegusi.

Savukārt Rīgas brīvostas muitā esošā skenera mūža gals bija vēl traģiskāks. Izrādās 2008.gada oktobrī, saskaņā ar "de facto" rīcībā esošo informāciju, ierīce vesta uz tehnisko apskati, taču brauciens bijis pagalam neveiksmīgs, jo auto iesprūdis Rīgā zem Akmens tilta. Rezultātā par PHARE un Latvijas valsts līdzekļiem iegādātā 1,9 miljonus eiro vērtā iekārta pamatīgi sabojāta. Dīvaini gan šajā situācija ir tas, ka kopš negadījuma pagājuši jau vairāk nekā trīs gadi, bet ieņēmumu dienests skeneri tā arī nav salabojis – acīmredzot muitnieku darbā it kā ļoti lielu atspaidu dodošais rentgens, nemaz tik akūti nepieciešams nav bijis.

VID pārstāve Agnese Grīnberga gan skeneru ilgo nelabošanu attaisnoja ar līdzekļu trūkumu, sakot, ka "protams, ka viņš ir vajadzīgs, bet arī savulaik, iegādāti vai dāvināti viņi tika laikos, kad finansiālā situācija arī valstī bija daudz labāka. Šobrīd, kad tie ekonomiskie apstākļi ir grūtāki un finansējums nav, līdz ar to nenotiek šis process tik ātri, kā gribētos."

Raidījuma rīcībā esošās ziņas liecina, ka ja dienests ļoti vēlētos skenerus labot, nauda tam bijusi gan pagājušogad, gan gadu iepriekš. Gan 2010., gan 2011.gadā VID budžetā saskaņā ar Valsts kases ziņām bijis pārpalikums, attiecīgi 350 tūkstošu un nepilna pusmiljona latu apmērā. Šī nauda nonākusi atpakaļ valsts budžetā.

VID apgalvo, lai salabotu Rīgas brīvostas skeneri, savulaik sludināts konkurss, taču tas izbeigts bez rezultātā, jo piedāvāts iekārtu salabot par nepilnu pusmiljonu latu. Tagad skenera ražotājs aplēsis, ka izmaksas varētu būt nedaudz zemākas – 280 tūkstoši eiro. Savukārt Terehovā esošajai ierīcei beidzies līgums, ar kuru ASV valdība bija nodrošinājusi skenera apkopi.

Un nav zināms, vai skenera apkalpotājkompānija būs ar mieru to labot par saviem līdzekļiem. Rezultātā visticamākais vēl kādu laiku divos visai nozīmīgos muitas kontrolpunktos mobilie rentgeni nedarbosies, VID gan apgalvo, ka tas cīņu ar kontrabandu neietekmējot – muitniekiem esot arī citas metodes, kā to atklāt, Tiesa darbs bez skeneriem esot grūtāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!