Šobrīd Latvijas energoefektīvākā publiskā ēka atrodas nevis Rīgas centrā, bet gan Ērgļos. 120 kilometru attālumā no galvaspilsētas - tā ir nule atjaunotā Ērgļu profesionālās vidusskolas audzēkļu kopmītņu ēka, portālu informēja biedrības "Passive House Latvia" pārstāve Anda Kursiša.

Izmantojot Klimata pārmaiņu un finanšu instrumenta atbalstu, kā arī pateicoties daudzu profesionāļu pūliņiem, Ērgļu profesionālās vidusskolas audzēkņu kopmītņu ēka ir piedzīvojusi vērienīgas pārmaiņas. Tai ir ne tikai mūsdienīgs izskats, bet arī tā patērē vismazāk enerģijas salīdzinājumā ar citām publiskajām ēkām Latvijā.

Ērgļu arodskolas kopmītņu ēkas siltumpatēriņš apkurei, kopš pārbūves, samazinājies vairāk nekā 15 reižu. Nerekonstruētas dzīvojamās ēkas siltumpatēriņš Latvijā ir 15 līdz 20 reizes lielāks.

Rezultāts sasniegts ar pieticīgu budžetu, iesaistoties vietējiem speciālistiem un izmantojot Latvijā ražotus koka būvelementus un materiālus. Ērgļi šobrīd ir viens no Ziemeļeiropas redzamākajiem pilotprojektiem ļoti zema enerģijas patēriņa renovāciju jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!