Lai arī laiks ir netipiski silts februārim, tas netraucē zemledus makšķerniekiem doties uz copi. Starp tiem arī maluzvejnieki, kas Burtnieku ezerā nelikumīgi izvietojuši desmitiem ūdu. Turklāt pēc vīru izklaidēm brīvā dabā, ezers un tā krasts bagātīgi piesārņots ar atkritumiem: pudelēm, plēvēm un citām drazām, vēsta "Vidzemes TV".

Līdz pat pagājušā gada augustam par maluzvejnieku uzraudzīšanu Burtnieku ezerā bija atbildīgs vides inspektors. Taču, apzinoties, ka pašvaldības policijai ir lielākas pilnvaras "malinieku" sodīšanā, ezeru sācis uzraudzīt Burtnieku novada pašvaldības policists Jānis Bērziņš.

17. februārī te notiek regulārā patruļa. Turklāt makšķernieki policistam ziņoja, uzietas nelikumīgi izvietotas un bez uzraudzības atstātas ūdas.

"Maluzvejnieki šeit izķer zivis rūpnieciskā veidā," stāsta makšķernieks Ivars Polis. "Pavisam te izliktas kādas 20 ūdas un uz katras no tām var uzķerties viena zivis. Tas nodara ārkārtīgi lielu postu līdakām, kuras tieši šobrīd gatavojas nārstot un ir īpaši rījīgas.Maluzvejniek tās izķer lielā skaitā," teic makšķernieks.

Policists teic, ka maluzvejniekus noķert ir grūti, jo, lai pierādītu nelikumīgas darbības, tie ir jānoķer gluži vai pie rokas. Tomēr ne visiem izdodas izsprukt no soda. "Kā parādāmies, tā jau visi uzreiz mūk kā spradži projām. Naktī, pa tumsu niedrēs," tipisko situāciju raksturo policists.

Tāpat policistam gana raižu sagādā zvejnieku atstātā draza ezerā un tā krastā. Ne plastmasas, ne stila pudeles, ne arī maisiņi un lupatas, kas iemestas ezerā, neizkūst, bet gan krājas tā gultnē vai arī tiek iskalotas krastā. "Tā ir vides piesārņošana. Tas viss paliek ezerā. Piemēram, follijs tik ātri nesadalās, nemaz nerunājot par pudelēm, kuras nesadalās nekad. Tā arī tas mūsu kultūrslānis te krājas," teic policists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!