Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Reaģējot uz maldinošo Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) publiskajā telpā pausto, ka vakcinācija pret Covid-19 neesot vienādi droša visās vecuma grupās un daudzos gadījumos nepasargājot no atkārtotas inficēšanās, nozares eksperti ceturtdien skaidroja vakcīnu drošumu, balstoties zinātniskos datos.

Preses konferencei bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja Dace Zavadska, Zāļu valsts aģentūras Farmakovigilances nodaļas vecākā eksperte un Eiropas Zāļu aģentūras Zāļu drošuma komitejas (PRAC) Latvijas pārstāve Zane Neikena, Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs Ģirts Briģis, ārsts anesteziologs, reanimatologs, Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Roberts Fūrmanis, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas kardiologs Kārlis Trušinskis, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas kardioloģe Ingūna Lubaua.

"Šis [LVSADA] paziņojums ir pretrunā ar uz pierādījumiem balstītas medicīnas pamatprincipiem. Kopumā var teikt, ka tas diskreditē veselības nozares profesionāļu profesionalitāti, noteikti veicina bažas un neuzticēšanos ārstiem un medicīnas jomu ekspertiem, kā arī var nodarīt milzīgu kaitējumu sabiedrības veselības saglabāšanai un veselības aprūpes nozarei kopumā," medijiem sacīja Zavadska.

Tāpat viņa uzsvēra, ka arodbiedrības paustais ir "apzināti sagrozīts un no kopējā konteksta atrauts", līdz ar to paziņojuma saturs ir maldinošs.

IVP nosoda šādu bezatbildīgu, maldinošas un nekorektas informācijas izplatīšanu un aicina ārstu profesionāļu kopienu paust iedzīvotājiem tikai pierādījumos balstītu, saprotamu informāciju un darboties saskaņā ar profesionālo ētiku un atbildību, aicināja Zavadska.

Visi zinātniskie dati apstiprina līdz šim pausto, ka reģistrētās vakcīnas pret Covid-19 ir efektīvas un drošas un pasargā arī pret Covid-19 delta variantu, akcentēja IVP priekšsēdētāja.

Jautāta, vai ir plānots vērsties tiesībsargājošās iestādēs par maldinošu ziņu izplatīšanu, Zavadska IVP vārdā norādīja, ka policijas, prokuratūras un tamlīdzīgu iestāžu iesaistīšana un izmeklēšana “neveicina sabiedrības drošības sajūtu, bet tieši pretēji: mulsina, noved pie vēl izteiktākas vilcināšanās”. Viņa norādīja, ka tādēļ ir kopā jāstrādā, korekti jāskaidro, nevis “vienam par otru jāsniedz iesniegumi policijā, KNAB utt.”.

Arī Veselības ministrija un LĀB pievienojās šim viedoklim. VM pārstāvis Oskars Šneiders arī papildināja, ka šī preses konference ar ekspertu piedalīšanos ir viens solis, lai skaidrotu sabiedrībai jautājuma būtību.

RSU profesors Briģis bija izanalizējis LVSADA paziņojumā izmantotos avotus un atsauces un secinājis, ka tajā izmantots viena ārsta viedoklis, kā arī dati par vakcinēto un nevakcinēto saslimstību populācijā ir nekorekti interpretēti.

Jau ziņots, ka šonedēļ publiskajā telpā izskanēja LVSADA arodbiedrības priekšsēdētāja Valda Kera viedoklis, kurā viņš pauda, ka par cilvēkiem, kuri ir jaunāki par 25 gadiem, vairs nevar viennozīmīgi apgalvot, ka vakcinācija pret Covid-19 ir droša.

Trešdien paziņojumā presei IVP norādīja, ka apjomīgi dažādu pasaules valstu dati un pētījumu rezultāti par vakcīnu pēcreģistrācijas laika posmu, kā arī miljardiem saņemto vakcīnas devu pasaulē apstiprina līdz šim pausto, ka vakcinācija ir droša un efektīva plašam iedzīvotāju lokam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!