Foto: DELFI
Sestdien, 10. aprīlī, divos vakcinācijas centros prioritāro grupu ietvaros izmēģinās "dzīvās rindas" principu. Par to, kā tas norisināsies, preses konferencē informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) un Vakcinācijas projekta vadītāja Eva Juhņēviča.

Preses konferencei varēja sekot līdzi portālā "Delfi".

Sestdien divos liela mēroga vakcinācijas centros tiks izmēģināts "dzīvās rindas" princips. Bez iepriekšēja pieraksta tiks vakcinēti šobrīd atvērto prioritāro grupu pārstāvji: seniori vecumā virs 60 gadiem, iedzīvotāji ar hroniskām slimībām, personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar smagi slimiem bērniem vai bērniem ar imūnsupresiju, un smagi slimu personu aprūpētāji.

Prioritāro grupu vakcinācija bez iepriekšēja pieraksta notiks no pulksten 9.00 līdz pulksten 17.00 liela mēroga vakcinācijas centros: "ATTA Centre", Krasta ielā 60, un Ķīpsalas hallē, Ķīpsalas ielā 8. Katrā centrā "dzīvās rindas" apmeklētājiem tiks nodrošinātas 1000 "AstraZeneca" vakcīnu devas, sacīja Pavļuts.

Preses konferencē Pavļuts skaidroja, ka "dzīvās rindas" principam ir vairāki plusi – vakcinācija notiktu ātri, raiti, kā arī bez liekām administratīvām procedūrām.

Tāpat viņš minēja arī mīnusus – iespējamas garas rindas, nav prognozējams rezultāts, jāvada epidemioloģiskie riski un sabiedriskā kārtība, tāpēc darbs notiek strādājot cieši kopā ar kārtības sargiem, bruņotajiem spēkiem, lai nodrošinātu kārtību.

Dodoties vakcinēties, senioriem līdzi jāņem tikai pase vai ID karte, savukārt iedzīvotājiem ar hroniskām slimībām bez personu apliecinoša dokumenta līdzi nepieciešams arī ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta e-nosūtījums (var arī drukātā formātā) vai e-veselībā receptes/izraksts no pacienta kartes ar apstiprinātu diagnozi, vai pašapliecinājums, kura formas būs pieejamas vakcinācijas centros, atzīmēja Juhņēviča.

Personām, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar smagi slimiem bērniem līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte), bērna dzimšanas apliecība un konsultanta slēdziens vai slimnīcas izraksts, kas apliecina diagnozi. Šim dokumentam jābūt ne vecākam par diviem gadiem. Kā vēl viena alternatīva ir pašapliecinājums, norādot datus par bērnu, kuru varēs saņemt un aizpildīt turpat vakcinācijas centrā.

Cilvēkiem, kuri aprūpē smagi slimas personas, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments, kā arī pašapliecinājums, norādot datus par aprūpējamo personu. Pašapliecinājuma formas būs pieejamas vakcinācijas centros.

Juhņēviča skaidroja, ka Latvijas Radio un Veselības ministrija, un Slimību profilakses un kontroles centrs savos soctīklos sestdien ziņos par aktuālo situāciju, informējot par aptuveno rindas garumu un atlikušajām vakcīnām katrā centrā. Tāpat viņa sacīja, ka centros darbosies numuriņu sistēma. Iedzīvotāji ir aicināti nākt pakāpeniski, visas dienas garumā, kā arī neaizmirst par epidemioloģiskās drošības noteikumu ievērošanu – ievērot divu metru distanci, lietot mutes un deguna aizsegu gan telpās, gan ārā, dezinficēt rokas.

Pavļuts aicināja uz šiem centriem sestdien ierasties cilvēkiem, kuri vēl kādu iemeslu dēļ nav pieteikušies vai saņēmuši uzaicinājumus, lai bez rindas varētu saņemt savu vakcīnu, nevis tiem, kuriem jau ir pieraksts saņemt vakcīnu, piemēram, nākamnedēļ.

Tāpat viņš uzsvēra, ka sestdien "netiecamies uzstādīt daudzuma rekordus". Viņš piebilda, ka personīgi uzskatīs par panākumu, ja izdosies nodrošināt skaidru, cilvēkiem saprotamu procesu, bez jebkādiem ārkārtas notikumiem. Ministrs akcentēja, ka šis process tiek izmēģināts ar domu, ka tas varētu noderēt nākotnē.

Pavļuts sacīja, ka nākamnedēļ vakcīnu pievedums būs neliels, tāpēc vakcīnas noderēs pirmdien skolotāju vakcinācijai, tāpēc sestdien neplāno vērt vaļā vēl kādas nākamās prioritārās grupas, ja atsaucība nebūs tik liela, kā cerēts. Pārējās vakcīnas pagaidām pienāk mazāk nekā "AstraZeneca", tāpēc tās tiek atliktas otrajām devām, viņš piemetināja.

"Ceram, ka 1000 devu apjoms ir saprātīgs un tiks izlietots. Iepriekšējā pieredze liecina, ka centru kapacitāte ir daudz lielāka, bet viss būs atkarīgs no cilvēku atsaucības," viņš sacīja.

Gan Juhņēviča, gan Pavļuts solīja, ka visi, kuri būs ieradušies masu vakcinācijas centrā un izņēmuši savu numuriņu, nepaliks bez vakcīnas.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrija (VM) plāno izstrādāt regulējumu tam, kā vakcinācijas pret Covid-19 "brīvajā rindā" iekļaut arī cilvēkus ārpus prioritārajām grupām, ceturtdienas, 8. aprīļa, valdības sēdē sacīja veselības ministrs.

Viņš aicināja valdības protokollēmumā iekļaut priekšlikumu, kas paredz VM iesniegt valdībai izskatīšanai priekšlikumus grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", kuros tiktu paredzēti nosacījumi, atļaujot noteiktos gadījumos organizēt vakcināciju bez iepriekšēja pieraksta, kā arī, iespējams, ārpus šobrīd atvērtajām prioritārajām grupām.

Paredzams, ka šos priekšlikumus valdība varētu skatīt 20. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!