Foto: DELFI

Trešdienas, 12. augusta, vakarā pretī Baltkrievijas republikas vēstniecībai Rīgā norisinājās pikets, lai atbalstītu Baltkrievijas sabiedrību.

Kā norādīja viena no piketa pārstāvēm, bijusī Saeimas deputāte Lolita Čigāne, šobrīd šīs valsts iedzīvotāji cieš no valdošās varas represijām, jo pēc valsts prezidenta vēlēšanām 9. augustā Baltkrievijā notiek protesti pret to rezultātiem.

Protesta akciju ar savu uzrunu ievadīja Atmodas laika aktīvists un Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

Īvāns uzrunā atsaucās uz baltkrievu palīdzību, kas tika sniegta Latvijai Atmodas laikā, norādot, ka Latvijas Saeimai nepieciešams pieņemt līdzīgu rezolūciju kā pieņēma Ukrainas Rada, kas nolēmusi neatzīt Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas.

Piketā piedalījušies vairāk nekā 500 cilvēki. Daudzi rokās turēja dažādus plakātus, kuros pausts atbalsts Baltkrievijā protestējošajiem iedzīvotājiem, kā arī nosodīts Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Piemēram, uz plakātiem angliski un krieviski rakstīts "Baltkrievijai pienākas pārmaiņas", "Baltkrievija ir pelnījusi brīvību", "Brīvību politiskajiem ieslodzītajiem". Kādam piketa dalībniekam rokās bija plakāts, uz kura ir nosvītrotas ūsas, kas simbolizē Lukašenko. Savukārt citos plakātos šīs ūsas attēlotas ar no tām pilošām asins lāsēm. Tāpat tika skandēts sauklis "Brīvību baltkrieviem!". Cilvēki ar saukļiem arī aicināja Lukašenko atkāpties, kā arī skandēja "Pārmaiņas!" un "Brīvību!".

Kā medijus informēja piketa pārstāve, protestus Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām vardarbīgi apspiež policija un militārās specvienības, "ievainojot desmitus vai pat vairāk cilvēkus, ietriecoties pūlī ar policijas auto. Ir vismaz 3000 aizturētie". Turklāt sociālajā medijā "Facebook" piketa lapā rakstīs, ka šobrīd par Baltkrievijā notiekošo nemaz nav pieejama informācija – liegta pieeja internetam, kā arī žurnālisti ir aizturēti.

Lai atbalstītu Baltkrievijas iedzīvotājus, kuri kopš 9. augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām saskaras ar vardarbīgu apspiešanu, arī brīvprātīgo kustība #vieglipalīdzēt sāka atbalsta kampaņu. "Esam nolēmuši koordinēt sabiedrības atbalstu Baltkrievijas aktīvistiem. Kā organizācija, kuras spēks ir cilvēka palīdzība cilvēkam, nevaram palikt malā, kad kaimiņvalsts pilsoņus samaļ varas vardarbība. Mēs nepārtraukti sekojam situācijai Baltkrievijā un nepieciešamības gadījumā paplašināsim palīdzības sniegšanu, ja būs nepieciešams, arī bēgļu atbalstu sadarbībā ar citām organizācijām," norāda kustības pārstāve Inese Vaivare. Sīkāka informācija par to, kā var piedalīties atbalsta akcijā pieejama šeit.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijā drošības spēki centās nepieļaut cilvēku pulcēšanos Minskas centrālajos laukumos un netālu no administratīvajām ēkām. Protestu laikā, kas notiek jau vairākas dienas, spēka struktūras uzbrukušas arī raidsabiedrības BBC filmēšanas grupai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!