Foto: LETA
Imunizācijas valsts padome (IVP)lēmumu sākt bērnu vecumā no pieciem līdz 11 gadiem potēšanu pret Covid-19 pieņēmusi, balstoties zinātniskos pierādījumos, trešdien preses konferencē, ko bija iespējams vērot tiešraidē arī portālā "Delfi", sacīja IVP priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Kā ziņots, ceturtdien, 16. decembrī, plānots uzsākt bērnu vakcināciju pret Covid-19.

Zavadska preses konferencē uzsvēra, ka primāri vakcinācija tiek rekomendēta bērniem ar paaugstinātu risku smagai Covid-19 saslimšanas norisei – tiem, kam ir onkoloģiskas saslimšanas, imūnsupresīvas saslimšanas, cukura diabēts, aptaukošanās vai vēl kādas citas būtiskas saslimšanas.

Bērniem pielāgotā vakcīna ir divu devu vakcīna, kurai otro devu IVP rekomendē saņemt laikā pēc trim mēnešiem – gan ļoti reti iespējamo miokardīta un perikardīta blakņu dēļ, kā arī jaunā Covid-19 paveida omikrona izplatības dēļ. Ja būs nepieciešama vakcīnu pielāgošana labākai aizsardzībai pret omikronu, tad kā otro devu bērni varēs saņemt jau šādu vakcīnu, skaidroja Zavadska.

Tāpat Zavadska uzsvēra, ka garāks intervāls starp vakcīnām ilgtermiņā nodrošina augstāku efektivitāti.

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča, atsaucoties uz veiktajām aptaujām, sacīja, ka šobrīd vēl ir vērojama zināma piesardzība bērnu vecāku vidū, kuri vēlētos bērnus vakcinēt.

Viņa minēja, ka, sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju aptaujāts vairāk nekā 41 000 vecāku, un 26% no aptaujātajiem vecākiem, kuriem ir bērni vecuma grupā no pieciem līdz 11 gadiem, saka, ka piekrīt savus bērnus vakcinēt, bet 70% ir skeptiski noskaņoti.

Tāpat Juhņēviča sacīja, ka bērnu vakcinācijai paredzētas "Comirnaty" 10 mikrogramu vakcīnas, kas ir trīs reizes mazāka deva nekā pieaugušajiem. Tāpat šī vakcīna atšķiras arī pēc marķējuma – bērniem paredzētā vakcīna ir ar oranžu vāciņu.

13. decembrī Latvijā saņemtas pirmās 54 000 vakcīnas devas, bet janvāra pirmajā nedēļā plānots piegādāt nākamās 24 000 devas, sacīja Juhņēviča.

Tāpat viņa skaidroja, ka bērnu vakcinācija pret Covid-19 šobrīd primāri plānots nodrošināt ģimenes ārstu praksēs un ārstniecības iestādēs – poliklīnikās, slimnīcās, veselības centros un to vakcinācijas kabinetos. Vecāku piesardzīgās intereses dēļ vakcinācijas sākumposmā šī procesa nodrošināšana notiek vecākiem un bērniem jau pazīstamā vidē, viņa uzsvēra.

Pieteikties saņemt vakcīnu var primāri interesējoties pie sava ģimenes ārsta, iepriekš pārliecinoties, ka viņam ir pieejama speciāli pielāgotā "Comirnaty" vakcīna. Tāpat iespējams pieteikties tuvākajā ārstniecības iestādē vai arī zvanot pa tālruni 8989.

Juhņēviča skaidroja, ka vakcinācijas brīdī ir nepieciešama vecāka vai cita likumiskā pārstāvja klātbūtne, vecāka vai likumiskā pārstāvja personu apliecinošs dokuments, apliecinošs dokuments par bērnu, kā arī bērna pase vai ID karte, ja tāda ir.

Ģimenes ārsts Ainis Dzalbs žurnālistiem sacīja, ka saredz ieguvumus, ko sniedz vakcīna bērniem arī šajā vecumā, kā arī iespēju, ka bērnu vakcinācija ir nopietns posms, kas palīdzētu samazināt Covid-19 izplatību sabiedrībā.

Tāpat viņš sacīja, ka šobrīd ir jautājumu un atbilžu posms uz vecāku neskaidrajiem jautājumiem, motivācijas un iedrošināšanas posms.

Jau ziņots, ka pirmdien, 13. decembrī, Latvija saņēma 54 000 vakcīnas "Comirnaty" ("Pfizer"-"BioNTech") bērniem vecumā no pieciem līdz 11 gadiem vakcinācijai pret Covid-19 paredzētās devas, portālu "Delfi" informēja Nacionāla veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļā.

Kā ziņo NVD, bērnu vecumā no pieciem līdz 11 gadiem vakcināciju Latvijā plānots uzsākt ceturtdien, 16. decembrī, kad ģimenes ārstu praksēs un ārstniecības iestādēs šīs vakcīnas tiks piegādātas. Piegādes uz iestādēm plānotas otrdien un trešdien.

Bērnu vecumā no pieciem līdz 11 gadiem vakcināciju nodrošinās ģimenes ārstu prakses un ārstniecības iestādes – slimnīcas, poliklīnikas, veselības centri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!