Satversmes tiesa (ST), ceturtdien pēc sprieduma nolasīšanas, kurā par neatbilstošu Satversmei atzīta norma, kas neparedz bērna bioloģiskās mātes partneres, kas ir bērna bioloģiskās mātes un jaundzimušā bērna ģimenes locekle, tiesības uz 10 kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu, rīko preses konferenci, kurai līdzi varēja sekot portālā "Delfi".

Jau vēstīts, ka lieta tika ierosināta pēc Personas C pieteikuma. Pieteikuma iesniedzēja atrodoties stabilās viendzimuma attiecībās un jau vairākus gadus dzīvojot kopā ar savu partneri. Pēc kopdzīves uzsākšanas pieteikuma iesniedzējas partnerei piedzimuši divi bērni, un viņu dzimšanu Pieteikuma iesniedzēja un viņas partnere plānojušas kopīgi. Abi bērni dzīvojot kopīgā mājsaimniecībā ar Pieteikuma iesniedzēju un viņas partneri.

Uzreiz pēc jaunākā bērna piedzimšanas pieteikuma iesniedzēja vēlējusies doties 10 kalendāra dienas ilgā atvaļinājumā, lai būtu klāt jaundzimušajam bērnam viņa dzīves pirmajos brīžos un sniegtu atbalstu savai partnerei un viņas bērniem. Tomēr apstrīdētā norma paredzot tiesības uz desmit kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas tikai bērna tēvam, bet neparedzot šādas tiesības bērna mātes partnerei, kas faktiski esot uzskatāma par vienu no jaundzimušā bērna vecākiem.

ST savā spriedumā plaši aprakstīja nevienlīdzīgo situāciju, ar kuru saskaras viendzimuma ģimenes, kā arī akcentēja, ka Satversmes 110. pantā minētais ģimenes jēdziens nenosaka dzimumus, no kā ģimenei būtu jāsastāv.

Līdz ar to valstij dots laiks līdz 2022. gada 1. jūnijam, lai veiktu labojumus normatīvajā regulējumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!