Foto: LETA
Vides speciālisti ir snieguši ieteikumus, kā saglābt kokus, kuros ieperinājies kaitnieks – mizgrauzis, ekspolitiķa Aināra Šlesera īpašumā Jūrmalā.

Pēc Jūrmalas aizsardzības biedrības (JAB) saceltās trauksmes Valsts meža dienests (VMD) secināja, ka īpašumā deviņas priedes ir nokaltušas, bet vēl piecu priežu vainagi ir skraji. Tajos tika konstatēta agresīva priežu kaitēkļa galotņu sešzobu mizgrauža invāzija.

Dienesta pārstāvis biologs Agnis Šmits aģentūrai BNS pastāstīja, ka tiek sagatavots ziņojums par mežaudzes apsekošanu.

"Meža veselības uzraudzība ir īpašnieka pienākums, VMD no savas puses sniedza īpašniekam rekomendācijas koku veselības uzlabošanai. Konkrētajā gadījumā tā ir mizgraužu ligzdai blakus esošo koku apsekošana un svaigi invadēto koku apstrāde ar insekticīdu, to tieši ievadot caur koka saknēm," koku glābšanas procesu raksturoja Šmits.

Nokaltušos kokus vairs nav iespējams atveseļot, un speciālists uzskata, ka tos vislabāk būtu nozāģēt.

Speciālisti pieļauj, ka kaitēklis Šlesera īpašuma kokos iemitinājies, visticamāk, no apmēram triju kilometru attālumā esošās platības, kur 2008.gadā bija ugunsgrēks.

Šmits teica, ka plāno atkārtoti apsekot šo vietu, lai novērtētu priežu veselību degumā un pieguļošajās audzēs, taču pagaidām nav zināms, kad tas varētu notikt, jo apsekošana vēl nav saskaņota ar kokkopi jeb arboristu. Šajā gadījumā jāapseko koku galotnes, tāpēc nepieciešamas īpašas iemaņas.

Vietējie iedzīvotāji aicināti novērot savos īpašumos augošos kokus.

Šlesera īpašumā augošajām priedēm ir pievērsta pastiprināta uzmanība, jo ekspolitiķis jau ilgstoši cenšas iegūt būvniecības atļauju, taču kāpu zonas dēļ tas nav izdevies.

Valdība 2010.gadā pēc Šlesera lūguma atļāva veikt zemes transformāciju viņa īpašumā Upes ielā, lai gan samazināja tā apmēru, taču tas nozīmēja, ka Šlesers varēja prasīt atļauju koku izciršanai, lai uzbūvētu privātmāju un saimniecības ēku kompleksu kāpu aizsargjoslā. Jūrmalā bija plānots izcirst 76 kokus, tostarp vērtīgas priedes.

Taču JAB valdības lēmumu pārsūdzēja tiesā un uzvarēja. Valdība nolēma nekādas tālākas darbības neveikt, savukārt Šlesers publiski apliecināja, ka cīnīsies par tiesībām apbūvēt savu īpašumu Jūrmalā kāpu zonā.

Savā īpašumā 2010.gadā viņš sarīkoja arī ekskursiju interesentiem, lai parādītu, kurus kokus plānots cirst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!