Foto: DELFI
Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes inspektors šodien dosies uz Jūrmalu, Mellužu pludmali, lai ar ekspresanalīžu palīdzību noskaidrotu, vai jūrā ievadītie notekūdeņi piesārņo vidi.

VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina pastāstīja, ka ekspresanalīzes tiks veiktas, lai rezultāts par iespējamo piesārņojumu tiktu noskaidrots operatīvi. Pēc tam, kad būs zināmi analīžu rezultāti, VVD lems par turpmāko rīcību, piemēram, vai piesaistīt kādu laboratoriju detalizētāku analīžu veikšanai. Tas būs nepieciešams gadījumā, ja ūdens piesārņojuma līmenis pārsniegs noteiktos rādītājus.

Informāciju par iespējamu piesārņojumu Mellužu pludmalē no kanalizācijas notekūdeņiem VVD saņēma šīs nedēļas sākumā. Ņemot vērā, ka kanalizācijas un notekūdeņu savākšana, novadīšana un attīrīšana Mellužos ir Jūrmalas pašvaldības un SIA "Jūrmalas ūdens" uzdevums, VVD Lielrīgas reģionālā vides pārvalde vērsās pie Jūrmalas domes ar lūgumu apsekot norādīto vietu.

"Meliorācijas grāvji pieder Jūrmalas pašvaldībai, un tos apsaimnieko SIA "Jūrmalas ūdens". Taču apsekotājam ir arī jārūpējas par šādu meliorācijas grāvju kontroli un jānodrošina privātu pieslēgumu legāluma pārbaudes, par situāciju ziņojot pilsētas būvvaldei. Tikai pēc notekūdeņu attīrīšanas ir pieļaujama to novadīšana meliorācijas grāvī," skaidro pārvaldes vecākais inspektors Pēteris Pildiņš.

Līdz šim, izvērtējot VVD rīcībā nonākušos fotoattēlus, vizuāli piesārņojums nav konstatēts, jo attēlos redzamais ūdens, kas izplūst no caurules, ir dzidrs. Piesārņotam kanalizācijas ūdenim raksturīgs duļķains, pelēcīgs un netīrs izskats, kā arī putu klātbūtne. Turklāt, kā liecina attēlā redzamā norāde - konkrētajā vietā iztek nepiesārņots lietus ūdens un gruntsūdens. Cits jautājums ir šī ūdens ķīmisko analīžu rezultāti un analīžu veikšanas biežums, piebilst Pildiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!