Lai novērtētu zinātnieku, skolotāju, organizāciju un citu aktīvistu devumu vides jautājumu aktualizēšanā un ilgtspējīgas vides izglītības un zinātnes popularizēšanā, nedēļas nogalē tika pasniegtas „Vides zinātnes balvas 2012”. Sīvā konkurencē pirmo vietu nominācijā “Jaunais vides zinātnieks” izcīnījis Rīgas Tehniskās Universitātes doktors Aivars Žandeckis, kurš pēta alternatīvo enerģijas resursu izmantošanu, par labāko skolotāju vides jomā tika atzīta Aija Pupiņa, bet nominācijā “Vides aktīvistu grupa” balvu ieguva “Vides izglītības grupa”, portālu “Delfi” informēja pasākuma rīkotāji.

Vides zinātnes balvas pasniegšana kļuvusi par tradīciju, un 2012.gadā tā tika rīkota jau sesto reizi. Konkursu organizē Latvijas Vides zinātnes un izglītības padome un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Šogad balvas tika pasniegtas trijās nominācijās: „Jaunais vides zinātnieks", „Vides zinību skolotājs" un „Vides aktīvistu grupa". Kopā nominācijām tika pieteikti 18 pretendenti, un kā atzina „Vides zinātnes balvas 2012" rīkotāji, šogad konkurence bijusi sīva, tāpēc noteikt uzvarētājus bijis īpaši sarežģīti.


Lielākās pieteikumu skaits tika saņemts nominācijai „Jauno Vides zinātnieku 2012". Pirmo vietu šajā nominācijā  ieguva Rīgas Tehniskās universitātes jaunais doktors Aivars Žandeckis, kas padziļināti pēta saules kombisistēmu un citu alternatīvo resursu izmantošanas iespējas Latvijā. Dalītu otro vietu ieguva Francesco Romagnoli no Rīgas Tehniskās universitātes un Latvijas Universitātes pētniece Anna Mežaka. Savukārt trešo vietu ieguva Latvijas Universitātes doktorante Zane Vincēviča-Gaile.


Tika novērtēti arī pedagogi, kas saviem audzēkņiem māca rūpēties par vidi un organizē atraktīvus vides izziņas pasākumus. Šogad par labāko vides pedagogu tika atzīta Aija Pupiņa, kas strādā Latgales zooloģiskajā dārzā, lasa lekcijas par abiniekiem un rāpuļiem vasaras nometnēs, kā arī aktīvi iesaistās dažādos projektos. Otro vietu ieguva bērnu un jauniešu vides izglītības centra  "Rīgas dabaszinību skolas" skolotāja Lilita Svirževska, bet trešo vietu Margarita Marčenko, kas strādā Rīgas 88.vidusskolā.

Īpaši nozīmīgu devumu vides jautājumu aktualizēšanā sniedz arī dažādas nevalstiskās organizācijas un aktīvistu grupas, kuru rīkotie pasākumi, realizētie projekti un aktīvā darbība bieži vien paliek nenovērtēta. Šogad nominācijā „Vides aktīvistu grupa" pirmo vietu ieguva sabiedriskā organizācija „Vides izglītības fonds", kas Latvija īpašu atpazīstamību guva pateicoties savam Ekoskolu projektam. Savukārt, otrās vietas ieguvēji bija „Kulturys studeja SPEIGA", kas ar savu darbību ekoloģiskās lauksaimniecības metožu attīstībā patiesi pārsteidza konkursa žūriju. Trešo vietu ieguva biedrība „homo ecos:", kas jau vairākus gadus darbojas sabiedrības izglītošanas jomā, rīkojot dažādus interesantus pasākumus.

 

Šogad konkurss „Vides zinātnes balva 2012" norisinājās ar Latvijas Universitātes Vides zinātnes nodaļas, Rīgas Tehniskās universitātes vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta, SIA „Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas", AS "Latvijas Zaļā punkta", Nacionālā botāniskā dārza, SIA „Ekodomas" un biedrības „Dabas koncertzāle" atbalstu.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!