Foto: F64

Nedēļas nogalē – no 5. līdz 6. septembrim – Valkas, Beverīnas, Apes un Strenču novadā notiks Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas un 22. un 25. kājnieku bataljonu mācības, lai sagatavotos Zemessardzes mācībām "Zobens 2020", portālu "Delfi" informēja Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes informācijas daļas pārstāve Ieva Karlsberga.

Zemessargi trenēsies veikt mācību "Zobens 2020" scenārijā noteiktos uzdevumus. Savukārt Medicīnas rotas speciālisti trenēs savas prasmes cietušo stabilizācijā līdz pacientu tālākai evakuācijai, izvēršot mobilos cietušo aprūpes centrus Strenčos un Apes novada Vidagā.

Mācības notiks iepriekš ar īpašniekiem saskaņotās vietās. "Uzdevumu izpildes laikā tiks lietota mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību, tomēr, ja tāda tiek atrasta, to nedrīkst aiztikt," portālam "Delfi" norādīja informācijas daļā.

Karlsberga aicina iedzīvotājus neuztraukties, redzot karavīrus un zemessargus, kā arī tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu. "Lūdzam ar sapratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem vai īslaicīgu mācību uzdevumu izpildi," pauda Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes informācijas daļas pārstāve.

"Delfi" jau ziņoja, ka no 25. līdz 27. septembrim Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikla "Namejs 2020" ietvaros Vidzemē notiks Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes lauka taktiskais vingrinājums "Zobens 2020", kurā piedalīsies vairāk kā 1000 zemessargu un to laikā tiks pārbaudīta bataljonu spēja veikt uzdevumus konvencionālā apdraudējuma gadījumā.

Zemessardze ir skaitliski lielākā Nacionālo bruņoto spēku vienība un valsts aizsardzības pamats. Zemessardze ir pārstāvēta visā Latvijā – Zemgalē, Latgalē, Vidzemē un Kurzemē.

Jau ziņots, ka no 15. augusta līdz 4. oktobrim visā Latvijā norisinās Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikls "Namejs 2020", lai pārbaudītu un pilnveidotu vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei kā patstāvīgi tā arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Militāro mācību ciklā "Namejs 2020" piedalās Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku karavīri, zemessargi, rezerves karavīri, tostarp Latvijas pilsoņi, kas apgūst rezervistu militārās apmācības kursu, Aizsardzības ministrijas darbinieki un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls – Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Ieslodzījumu vietu pārvaldes darbinieki.

Kopā militāro mācību ciklā "Namejs 2020" piedalās aptuveni 7000 dalībnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!