Foto: F64
Apvienības "Vienotība" pirmie un galvenie partneri sarunās par koalīcijas veidošanu būs Zatlera reformu partija (ZRP), sestdien vēl pirms visu iecirkņu slēgšanas žurnālistiem paziņoja premjers Valdis Dombrovskis (V), komentējot neoficiāli zināmos vēlētāju aptauju pie iecirkņiem rezultātus.

Dombrovskis, uzrunājot "Vienotības" biedrus un atbalstītājus restorānā "Andalūzijas suns", sacīja, ka vēlēšanu galvenais uzdevums bijis mazināt oligarhu ietekmi un palielināt politisko pārstāvniecību tiem spēkiem, kas cīnās pret naudas ietekmi politikā. Aptauju rezultāti liecinot, ka šis mērķis esot sasniegts, jo "Vienotībai" un ZRP Saeimā varētu būt vairāk nekā 40 vietas, sacīja premjers.

Premjers uzsvēra, ka "es to nesauktu par bloķēšanos", tomēr ZRP esot "Vienotības" tuvākie partneri.

Dombrovskis atzina, ka "Vienotībai" ar ZRP līderi eksprezidentu Valdi Zatleru jau sestdien bijušas sarunas par iespējamo sadarbību, un pirmais sarunu raunds starp abām partijām notiks jau svētdien. Dombrovskis norādīja, ka pēc tam "Vienotība" runās ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai!" – TB/LNNK, vēlāk – ar Saskaņas centru. Atsevišķi "Vienotība" tiksies arī ar pašreizējiem koalīcijas partneriem Zaļo un Zemnieku savienību..


Premjers atzinīgi novērtēja SC vadītāja un Rīgas mēra Nila Ušakova piektdienas izteikumu, kurā viņš esot pieminējis Latvijas okupāciju. "Tas ir pozitīvs signāls, jo par šo tematu ar SC bijušas pārrunas jau pēc pagājušajām Saeimas vēlēšanām. Tas, ka SC beidzot atzīst acīmredzamo, ir pozitīvi," norādīja Dombrovskis.

Savukārt Zatlers žurnālistiem sestdien uzsvēra, ka "mēs esam ļoti nopietni, ļoti atbildīgi un ļoti noteikti, tāpēc to, ko mēs esam teikuši pirms vēlēšanām, tā arī rīkosimies". Līdz ar to ZRP vispirms runās ar "Vienotību", pēc tam ar Nacionālo apvienību, pēc tam ar SC.

Pirms pirmo oficiālo provizorisko rezultātu parādīšanās Zatlers nekomentēja aptauju rezultātus, kuri rāda, ka ZZS Saeimā būs vismazākā pārstāvniecība, bet ŠRP-LPP/LC vispār parlamentā neiekļūs.

ZRP finanšu ministra amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis sestdien intervijā Latvijas Televīzijai sacīja, ka ZRP prioritāte sarunās par nākamo valdības koalīciju būs iespēja realizēt savu programmu, "ko esam apsolījuši saviem vēlētājiem".

Viņš atteicās komentēt, vai ZRP būtu gatava atteikties no pretenzijām uz premjera amatu, jo par šādiem jautājumiem varot izteikties tikai partijas līderis Zatlers.

Dombrovskis pauda gandarījumu, ka tik liels skaits vēlētāju ir pauduši atbalstu ZRP, un pauda pārliecību, ka pēc trim gadiem, kad notiks nākamās kārtējās Saeimas vēlēšanas, ZRP būs daudz vairāk atbalstītāju.

Jau vēstīts, ka svētdien Latvijā notiek ārkārtas Saeimas vēlēšanas. Saskaņā ar aģentūras LETA un sabiedriskas domas pētījumu centra SKDS vēlētāju aptauju pēc nobalsošanas jeb "exit poll" ārkārtas 11.Saeimas vēlēšanās uzvarējusi apvienība "Saskaņas centrs" (SC), kuru atbalstījuši 28,89% vēlētāju, bet Latgalē tā ieguvusi pat 46,9% balsu.

Kopumā Latvijā SC atbalstījuši 28,89%, par "Vienotību" nobalsojuši 20,15%, par Zatlera reformu partiju (ZRP) – 19,88%, par Nacionālo apvienību "VL-TB/LNNK" – 13,67%, par Zaļo un Zemnieku savienību -11,67%. Citas partijas nav pārvarējušas 5% barjeru iekļūšanai Saeimā. No pašreiz Saeimā pārstāvētajām partijām, kas startēja vēlēšanās "aiz borta" palika "Šlesera reformu partija – LPP/LC", kas 10.Saeimā bija pārstāvēta apvienības "Par labu Latviju" sastāvā. Par Šlesera partiju saskaņā ar "exit poll" rezultātiem par to nobalsoja 2,64%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!