Foto: LETA

Partija "Vienotība" uzņemsies nākamās valdības veidošanu, tomēr vispirms tiks pārrunāti jaunā Ministru kabineta darbi, un tikai pēc tam tiks nosaukts premjera amata kandidāts, pirmdien pēc "Vienotības" valdes sēdes žurnālistiem sacīja partijas līdere Solvita Āboltiņa.

"Valdes sēdē mēs vispirms pateicāmies Ministru prezidentei par darbu un runājām par situāciju, klasisko jautājumu, ko darīt tālāk. "Vienotības" valde izlēma, ka ir svarīgi demonstrēt citu pieeju, kāda līdz šim nav bijusi, veidojot valdību - mums vispirms ir jārunā par darāmajiem darbiem," viņa teica.

Politiķe norādīja, ka sestdien kongresa laikā partija izvirzījusi valdībai pietiekami daudz svarīgu uzdevumu. Trešdien plāno sanākt "Vienotības" pārstāvju darba grupa, kas spriedīs par valdības darāmajiem darbiem.

Partijas valde pirmdien izvirzījusi sarunu grupu, kas ceturtdien dosies pie prezidenta, lai pārrunātu jaunās valdības veidošanu. Tās sastāvā būs Āboltiņa, partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis un 12.Saeimas deputāts Andrejs Judins.

"Tā arī būs darba grupa, kas pēc tam uzsāks sarunas ar pārējiem potenciālajiem koalīcijas partneriem," piebilda Āboltiņa.

"Vienotības" valdes priekšsēdētāja informēja, ka partijas valde atbalstījusi lēmumu uzņemties nākamās valdības veidošanu. Partija plāno izvirzīt vienu premjera amata kandidātu, ko pirms izvirzīšanas izdiskutēs visās partijas institūcijās - valdē, frakcijā un domē.

Par nākamās valdības prioritātēm Āboltiņa sauca iedzīvotāju labklājību un drošību.

"Valdībai jāvar izrādīt pietiekami dinamisku tempu un izlēmību, pieņemot lēmumus gan, kas attiecas uz drošību, gan ekonomisko attīstību, sociālo drošību," uzskata politiķe.

Viņa atzīmēja, ka starp jautājumiem, kas nākamajam Ministru kabinetam būs jārisina, ir konkurētspējīga izglītība visos līmeņos, ekonomikas stimulēšana, ierēdniecība, tostarp ministriju bāzu pārskatīšana, jautājumi par pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi, kā arī tiesiskuma jautājumi.

Taujāta, kad "Vienotība" plāno sākt diskutēt par premjera amata kandidātiem, Āboltiņa atbildēja, ka "visdrīzāk, jau šonedēļ valdes sēdē", tomēr skaidrāki turpmākie soļi varētu būt pēc tikšanās ar prezidentu.

Partijas līdere informēja, ka "Vienotība" valdes sēdē runājusi arī par iespējamo koalīcijas paplašināšanu, iekļaujot tajā arī kādu no opozīcijas partijām.

"Mēs runājām par to, ka klausīsimies prezidenta viedoklī, simboliski sēdes sākumā izdalījām baltās lapas. Lēmuma nebija, bet ir skaidrs, ka, sarunas uzsākot, būs jārunā arī ar divām opozīcijas partijām. Pēc tam varētu izveidoties modelis, ka koalīcija ir plašāka [nekā līdzšinējā]," viņa pauda.

Uz jautājumu, vai ir reāli līdz nākamajam gadam izveidot jaunu valdību, Āboltiņa atbildēja, ka "tas nav atkarīgs tikai no "Vienotības", bet arī no sarunas ar prezidentu. Un mēs arī redzam, ka politiķiem dažkārt patīk šo procesu izbaudīt, lai parunātu ar skaļiem politiskiem lozungiem, zīmētu sarkanās līnijas, biedētu viens otru, kaut ko mēģināt izdiedelēt".

Jau vēstīts, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") pirmdienas rītā pēc tikšanās ar prezidentu paziņoja par atkāpšanos no amata. Līdz ar to krīt arī pašreizējā valdība.

Preses konferencē pēc demisijas paziņošanas Straujuma norādīja, ka viņa par savu pēcteci premjera amatā redz iekšlietu ministru un partijas biedru Rihardu Kozlovski, pret to neiebilstu arī koalīcijas partneri.

Savukārt Āboltiņa pirmdien, atbildot uz žurnālistu jautājumiem un komentējot par demisiju paziņojušās Straujumas sacīto, ka viņa kā nākamo premjeru redz Kozlovski, uzsvēra, ka "mēs nedzīvojam monarhijā, kur karaļi nosauc savus pēctečus".

Vienlaikus Āboltiņa paziņoja, ka "Vienotība" ir gatava uzņemties nākamās valdības veidošanu, kā arī pieļāva iespēju, ka koalīcija varētu tikt paplašināta ar kādu no opozīcijas partijām, izvairoties minēt konkrētu partiju.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ceturtdien sāks sarunas ar Saeimā pārstāvētajām partijām par nākamo valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!