Foto: F64

Saeimas "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis ir pārliecināts, ka jautājumā par jaunā premjera izvirzīšanu risinājumu varēs rast arī ātrāk par 7.janvāri un "Vienotība" turpinās vadīt koalīciju.

"Esmu pārliecināts, ka mēs piedāvāsim savu kandidātu," žurnālistiem sacīja Zaķis. Vienlaikus viņš piebilda, ka "Vienotība" domes sēdē iezīmēs visus iespējamos scenārijus turpmākai situācijas attīstībai, un tikai pēc tam varēs komentēt turpmāko rīcību.

Zaķis arī pauda pārliecību, ka būs iespējams rast pareizo risinājumu ātrāk par 7.janvāri, kad Valsts prezidents Andris Bērziņš varētu atklāt savu kandidātu premjera amatam. Politiķis arī uzskata, ka "Vienotība" turpinās tai uzticēto darbu vadīt šo koalīciju, tomēr par to, kā tieši tas notiks, šodien ir pāragri runāt

Pēc Zaķa domām, prezidenta lēmums nenominēt aizsardzības ministru Arti Pabriku (V) nav attieksme pret "Vienotību" kopumā, bet tā ir "divu spilgtu personību savstarpējā vēsture ar dažādiem notikumiem".

Kā viens no iespējamiem kandidātiem premjera amatam joprojām izskan Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs (V). Viņš uzsver, ka šim amatam netika uzrunāts un par šo ar viņu netika diskutēts. Taujāts, vai viņš būtu gatavs ieņemt premjera amatu, Reirs atbildēja, ka nav "analizējis šo iespēju".

Kā ziņots, lielākā daļa koalīcijas partneru uzskata, ka "Vienotībai" jāturpina uzņemties iniciatīva jaunās valdības veidošanā, virzot arī nākamo Ministru prezidenta kandidātu. Reformu partija (RP) gan pauž, ka kandidāts varētu nākt ne tikai no "Vienotības", bet arī no RP.

Jau ziņots, ka prezidents, noslēdzot otro sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām partijām par jaunas valdības veidošanu, nolēmis nevienu no nosauktajām personām neaicināt veidot Ministru kabinetu.

Šajā sarunu kārtā vienīgais oficiāli izvirzītais premjera amata kandidāts bija pašreizējais aizsardzības ministrs Pabriks, bet pārējās partijas runāja par zināmiem favorītiem, taču oficiāli tos augstajam amatam nevirzīja.

Prezidents par šādu rīcību izšķīries, jo neesot guvis pārliecību par partiju līdz šim izvirzīto kandidātu atbilstību nākamā valdības vadītāja statusam.

Ja līdz šī gada beigām partijas neizvirzīs savu Ministru prezidenta amata kandidātu, prezidents savu kandidātu atklās ne ātrāk kā nākamā gada 7.janvārī.

Partija "Vienotība" pēc Bērziņa lēmuma nenominēt premjera amatam Pabriku plāno paņemt nelielu pauzi un izvērtēt situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!