Viens no galvenajiem jaunā labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) darbiem būs saistīts ar nodarbinātības veicināšanu valstī, pēc iespējas cenšoties saglabāt esošo darbaspēku, informēja ministrs.
Jaunā Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) vadītās valdības labklājības ministrs uzsvēra, ka šobrīd nodarbinātību var veicināt, attīstot valsts subsidētās darba vietas, riska grupām dodot iespēju strādāt algotajos pagaidu darbos, kā arī aicinot darba devējus nevis atlaist darbiniekus, bet iespēju robežās piedāvājot viņiem doties bezalgas atvaļinājumos.

Tāpat skaidrs, ka bez darba palikušajiem cilvēkiem, iespējams, vēl ilgu laiku būs liegtas iespējas atgriezties darba tirgū, tāpēc tiks izskatīta iespēja līdz deviņiem mēnešiem pagarināt bezdarbnieka izmaksas periodu neatkarīgi no darba stāža, bet attiecīgi samazinot pabalsta apmēru pa mēnešiem.

Lai izskaustu nelegālo nodarbinātību, Labklājības ministrija (LM) jau sākusi un turpinās sarunas ar Valsts darba inspekciju, Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību. Nav noslēpums, ka šobrīd plaukst nelegālā nodarbinātība, kas negatīvi iespaido ne tikai darba ņēmējus, bet arī valsts budžetu neiekasēto nodokļu dēļ, tāpēc situācija ir pastiprināti jākontrolē, uzsver Augulis.

Viens no sāpīgākajiem jautājumiem saistīts ar pensiju indeksāciju, atzina Augulis, uzsverot, ka piekritis indeksācijas atcelšanai tikai tāpēc, ka plānots meklēt iespējas sarunu ceļā ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem kaut nedaudz kompensēt šīs izmaksas invalīdiem un pensionāriem.

Runājot par māmiņu algām, jaunais labklājības ministrs skaidroja, ka plānots atcelt ģimenes valsts pabalsta izmaksu, bet saglabāt māmiņu algas, lai neturpinātos situācija, kad cilvēki saņem divus pabalstus vienlaicīgi.

Kā ziņots, valdības deklarācijā solīts arī maksimāli iesaistīt valsts sociālo iemaksu līdzekļus solidārajā sociālās drošības sistēmā, uz laiku samazinot sociālo iemaksu likmi valsts fondēto pensiju shēmā no 8% līdz 2%. Augulis uzsver, ka pensiju iemaksas fondēto pensiju shēmā neatcels uz visiem laikiem, bet uz gadiem diviem, turklāt ekonomikai sliktos apstākļos šāds solis arī neradīs tik lielu ietekmi uz nākotnes pensijām.

Lai racionālāk izmantotu valsts sociālā budžeta līdzekļus, plānots optimizēt un stingrāk kontrolēt darba nespējas lapu izsniegšanas kārtību un samazināt slimības pabalstu izmaksu no 52 nedēļām līdz 26 nedēļām, ciešāk sadarbojoties ar Valsts darba ekspertīzes ārstu komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!