Foto: F64
Labējo partiju atsevišķais starts uz Rīgas domes (RD) vēlēšanām var liegt tām iespēju ieviest izmaiņas galvaspilsētas pašvaldības vadībā, piektdienas rītā intervijā Latvijas Radio sacīja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Pēc viņas teiktā, pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) kopš nonākšanas šajā amatā ir bijis aktīvs un redzams politiķis, pret kuru cīnīties labējām partijām būs grūti, ko apliecina arī to nespēja vienoties par kopēju sarakstu un "cīnīties pret Ušakovu".

Vīķe-Freiberga pauda par to nožēlu, prognozējot, ka daļa no politiskajiem spēkiem, līdzīgi kā iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās Rīgā, nepārvarēs 5% robežu un domes sastāvā neiekļūs.

Runājot par sabiedrības noskaņojumu tuvojošajos valsts svētkos, eksprezidente atzina, ka Latvijā gadu no gada tautā pieaug patriotisma jūtas. Viņa sacīja, ka tas vairāk izpaudies tieši krīzes laikā, kad būtiski pieaugusi emigrācija. Lai arī Latvijas iedzīvotājus smagi skārusi krīze, viņa uzskata, ka tas nav iemesls novērsties no valsts.

Jau vēstīts, ka Saeimas koalīcijā esošā NA ir paziņojusi, ka Rīgas domes vēlēšanās startēs ar atsevišķu sarakstu, nevis kopā ar "Vienotību" vai Reformu partiju. Viens no NA līderiem Raivis Dzintars šo lēmumu portālam "Delfi" skaidroja ar atšķirīgu viņa vadītā politiskā spēka ideoloģiju.

"Ļoti vienkārši. Uzskatām, ka mums salīdzinājumā ar partijām, ar ko varētu veidot kopīgu sarakstu, ideoloģijas un vērtības ir atšķirīgas. Veidojot kopīgus sarakstus ar atšķirīgu vērtību organizācijām, bieži vien daļu atbalstītāju var zaudēt. Viņi aiziet kaut kur citur, iespējams, nobalso par kaut ko neprognozējamu, un tās balsis ir pazaudētas," viņš klāstīja.

Par atsevišķu startu paziņojusi arī Reformu partija, tās programmu startam Rīgas domes vēlēšanās vadīs ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Tikmēr vēl nav zināms koalīcijas līdera - " Vienotības" - mēra amata kandidāts. Savukārt par kopīgu startu paziņojusi pašreizējā RD koalīcija - "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai", viņu Rīgas mēra kandidāts ir pašreizējais pilsētas galva Nils Ušakovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!