Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzskata par nepieņemamu un nekorektu Ziedoņa Čevera Brīvības partijas skandalozo reklāmu, kuru sabiedrībā uzskata par diskriminējošu, un lūgs prokuratūru izvērtēt gan reklāmu, gan likumdošanu šajā jomā. To prezidente otrdien pauda intervijā Latvijas Radio.
Vai ‘Brīvības partijas” reklāma ir kriminālpārkāpums?

"Es to [reklāmu] uzskatu par pilnīgi nepieņemamu, un es uzskatu arī, ka šāda attieksme nebūt nereprezentē Latvijas tautas attieksmi vairākumā," sacīja prezidente. Prezidente norādīja, ka ir nolēmusi lūgt prokuratūrai un Satversmes aizsardzības birojam (SAB) "pilnīgi precīzi sīki man izskaidrot, pēc kādām vadlīnijām viņi izvērtē šādas situācijas un kāda ir likumdošana Latvijā".

Viņa norādīja, ka Satversmē "diezgan skaidri" noteikts, ka "jebkas, kas tiek vērsts pret citas grupas pārstāvjiem aizspriedumainā veidā, pats par sevi nav pieņemams". "Vai tas ir kriminālsodāms un kādā pakāpē, tas ir juridisks jautājums, bet principiāli ir pilnīgi skaidrs, ka šāda attieksme nav pieņemama," uzskata Vīķe-Freiberga.

Uz jautājumu, kā prezidente vērtē prokuratūras un SAB pasīvo attieksmi pret to, prezidente atbildēja, ka "tas ir pavisam cits jautājums un tamdēļ jau es viņiem lūgšu paskaidrojumus".

Vīķe-Freiberga uzskata, ka Latvijā "nedrīkst būt tādas aizspriedumainības pret citiem viņa izskata dēļ, vai tā būtu viņa ādas krāsa, viņa matu krāsa, viņa izskats vai viņa reliģija jeb kas nebūt".

Jau vēstīts, ka Brīvības partijas reklāma, kurā bija redzams melnādains vīrietis Latvijas armijas formā ar parakstu "Šodien dzimtenes aizstāvis, rīt - tavs znots", izraisīja asu sašutumu sabiedrībā.

Pēc Latvijas Televīzijas (LTV) atteikuma to pārraidīt Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTVP) brīdināja raidorganizācijas par šādas reklāmas pretlikumību un solīja nekavējoties sodīt raidorganizācijas par cilvēka pamattiesības aizskarošām reklāmām. NRTVP uzskata reklāmu par rasu diskrimināciju, ko aizliedz gan radio un televīzijas likums, gan starptautiskā konvencija par jebkuras rasu diskriminācijas izskaušanu.

LTV atteicās no šīs reklāmas pārraidīšanas. Tā kā šī reklāma bija pirmais precedents, padome nesodīs LTV, Latvijas Neatkarīgo televīziju, "TEM TV" un Latvijas Radio, kas to pārraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!