Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga ceturtdien, uzrunājot Saeimas deputātus, pateicās 7. un 8.Saeimai, kas viņu ievēlēja un pārvēlēja amatā, kā arī pauda pārliecību, ka nākamais Valsts prezidents Valdis Zatlers gūs tikpat lielu tautas mīlestību, kādu baudījusi viņa.
Vīķe-Freiberga ļoti emocionālā uzrunā, kas viņai kā Valsts prezidentei Saeimā bija pēdējā, novēlēja nākamajam prezidentam veiksmi darbā. "Esmu pārliecināta, ka tauta arī viņam dāvās uzticību un mīlestību, ko savas prezidentūras gaitās pati ar pateicību esmu baudījusi," sacīja Vīķe –Freiberga.

Vīķe-Freiberga sacīja, ka viņai bijis liels gods kalpot Latvijai. Spēku savu pienākumu pildīšanā viņa smēlusies no Latvijas cilvēkiem, viņu stājas, sasniegumiem un pašapziņas, nenogurdināmā spēka un ticības ideāliem.

"Tomēr svarīgāka par visu man šķiet tieši apziņa, ka esam viena saime, ka esam izauguši no vienām saknēm, kur paaudžu paaudzēs uzkrātās gara mantas veido sensenu mantojumu, kas vienādi pieder mums visiem," sacīja Vīķe-Freiberga.

Savā uzrunā Valsts prezidente arī atskatījās uz paveikto astoņus gadus ilgās prezidentūras laikā, kā arī pauda viedokli par turpmāk veicamajiem darbiem.

Vīķe-Freiberga izteica pateicību Latvijas tautai par tās gatavību atbalstīt smagas, brīžam sāpīgas reformas, kuru augļi ne vienmēr ir pamanāmi uzreiz, bet kas pilnīgi droši nesīs ražu ar laiku. "Paldies tiem Latvijas politiķiem, kas šo gadu laikā ir bijuši gatavi domāt tālredzīgi, nevis atbilstoši īstermiņa konjunktūrai un lētam populismam, kas ir bijuši spējīgi un gatavi pieņemt atbildīgus lēmumus," sacīja Vīķe-Freiberga.

Viņa norādīja, ka par Latvijas spējām un sasniegumiem ar lepnumu un pārliecību ir stāstījusi visai pasaulei. "Tas nenozīmē, ka es būtu bijusi akla pret visu to, kas mums vēl nepadarīts. Vairākkārtīgi esmu bijusi pat skarba savos vērtējumos, kā, piemēram, par Latvijas tiesu sistēmas briedumu un spēju nodrošināt Latvijas iedzīvotājiem tiesības uz taisnīgu tiesu un vienlīdzību likuma priekša, kā jau to paredz mūsu Satversme. Aicinu Saeimu turpināt pilnveidot likumdošanu šajā sfērā. Nevaram cerēt uz iekšējo drošību un stabilitāti, ja Latvijā nevaldīs likumība un taisnīgums. Ātra un efektīva strīdu izšķiršanas iespēja lielā mērā ietekmē arī Latvijas saimniecisko uzplaukumu un komercdarbības vidi, kur aizsardzības nodrošināšana tiesiskā ceļā ir svarīgs uzplaukuma priekšnoteikums, " sacīja Vīķe-Freiberga.

Viņa atzina, ka vēstures pētījumiem savas prezidentūras ir pievērsusi īpašu uzmanību, un pauda cerību, ka Valsts prezidentūras paspārnē atbalsts šiem zinātniskajiem centieniem turpināsies arī nākotnē.

"Vēstures jautājumu apzināšana ir bijusi būtiska mūsu nākotnes veidošanai. Atgūstot neatkarību un valstiskumu, nedrīkstēja būt tā, ka pagātnē pārciestās sāpes aizrautu valsts attīstības elpu. Sāpes bija jāapzina un jāatzīst aiz cieņas pret cilvēku ciešanām, cilvēku un valsts liktenis bija jāizpēta, lai pasaulē būtu objektīvs stāsts par Latviju un visu, ko tā pārdzīvojusi. Pagātnes notikumi bija jāizvērtē, lai mēs paši un visa pasaule mācītos no savas vēstures un lai pagātnes lielākās šausmas nekad tādā veidā vairs nespētu atkārtoties. Tagad mums tālredzīgi un stratēģiski jāsāk arī raudzīties uz Latvijas vietu nākotnes pasaulē, to darot kopskatā ar citām valstīm, jo neviens šajā pasaulē vairs nevar cerēt dzīvot vientuļš un izolēts," sacīja Vīķe-Freiberga.

Viņa arī uzsvēra, ka valstu stiprums pasaulē lielā mērā šodien ir atkarīgs no draugu un sabiedroto skaita. "Esmu centusies šo gadu laikā, lai politikas, ekonomikas, kultūras un zinātnes laukos Latvijai būtu daudz jauniegūtu draugu, kas vēl Latvijai labu, kas par to interesējas, kas vēlas ar mūsu valsti sadarboties. Šīs iestrādes jāturpina, jo tas saistās ar to, vai iesāktie politiskie kontakti nenovītīs, vai iesāktie ekonomiskie sakari radīs ieguldījumu mūsu valstī, " sacīja Valsts prezidente.

Viņa uzsvēra, ka Latvijā jāturpina saliedēt sabiedrību, nodrošinot gan latviešu valodas zināšanas un lietošanu, gan mazākumtautību iespējas kopt savu mātes valodu un savu senču kultūru. "Jāturpina veiksmīgais naturalizācijas process, lai katrs, kas jūtas piederīgs Latvijai, kļūtu par lepnu mūsu valsts pilsoni. Kā grūts nākotnes uzdevums paliek dzimstības veicināšana, lai būtu nākamās paaudzes, kuras varēs turpināt Latvijas panākumus. Visiem šiem jautājumiem nepieciešams Saeimas atbalsts un vēlme tos efektīvi risināt," sacīja Vīķe-Freiberga.

Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pilnvaras beidzas 7.jūlijā. Nākamajā dienā – 8.jūlijā Valsts prezidenta zvērestu nodos jaunievēlētais prezidents – Valdis Zatlers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!