Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Polijas prezidents Aleksandrs Kvasņevskis nenožēlo došanos uz Maskavu 9.maijā, lai piedalītos Otrā pasaules kara beigu svinībās, jo tādējādi viņi godinājuši tos, kas nesa upurus par fašisma sagrāvi.
“Mēs tur bijām starp valstu galvām, kas svinēja Otrā pasaules kara beigas,” preses konferencē Rīgā sacīja Kvasņevskis. “Mēs esam parādā piemiņu tiem, kas nesa upurus, lai sagrautu fašismu”.

Viņš atgādināja, ka Polijā krita 600 000 padomju armijas karavīru. Lēmums doties uz Maskavu bija “pamatots un nepieciešams”, sacīja Kvasņevskis.

Arī Valsts prezidente Vīķe-Freiberga atgādināja, ka viņas lēmums bijis “principiāls un pieņemts pēc rūpīgām pārdomām”. Viņa arī saņēmusi atzinību no valstu vadītājiem par šo savu soli. Starptautiskās sabiedrības pārstāvji arī pauduši izpratni par to, ka Otrā pasaules kara beigas Latvijai nebija viennozīmīgas, jo pēc kara “Latvija ar militāru spēku tika inkorporēta PSRS”.

Trešdien un ceturtdien Latvijā valsts vizītē uzturas Polijas prezidents Kvasņevskis ar dzīvesbiedri Jolantu Kvasņevsku.

Vizīte notiek, “lai turpinātu ciešo draudzības un partnerības dialogu” starp Latviju un Poliju, informēja Prezidenta preses dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!