Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnīts atzīts, ka savā darbībā ir pieļāvis pārkāpumus, taču tiem nebija tiesiskas sekas. Vilnītis ir gatavs atlaišanai un pēc darba KNAB sola atbalstīt pašreizējā prezidenta Valda Zaltera politisko darbību.

Par to Vilnītis ceturtdien paziņoja preses konferencē, kura sasaukta pēc valdības lēmuma ierosināt viņa atlaišanu.

Vilnītis žurnālistiem atzina, ka viņam šķiet simpātiski tas, ko dara Zatlers. "Pēc darba KNAB domāju viņu atbalstīt," par nākotnes plāniem sacīja Vilnītis, taču neprecizēja, vai apsver iespēju iesaistīties politikā.

KNAB šefs atzina, ka viņa darbā pārkāpumi ir bijuši, taču norādīja, ka "pārkāpumus var atrast katram, kurš strādā". Viņš uzsvēra, ka pieļautie pārkāpumi nekādas sekas nav atstājuši, salīdzinot tos ar ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, piemēram, nevietā šķērsojot ielu.

Komentējot savas atlaišanas iespējamos iemeslus, Vilnītis sacīja "Tā pozīcija, ko biju ieņēmis, visiem nebija ērta." Viņš pieļāva, ka viņa darbs nav paticis politiskiem ekonomiskiem grupējumiem, taču konkrēti nosaukt šos grupējums vārdā Vilnītis atturējās.

Vilnītis nepiekrīt ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera teiktajam, ka viņam pietrūkst pieredzes operatīvajā darbā. Viņš atzīmēja, ka nemīlot sevi lielīt, taču jau 90.gadu sākumā, kad viņa vietniece Juta Strīķe un KNAB izmeklētājs Juris Jurašs vēl korupcijas apkarošanas lauciņā nestrādāja, jau esot ķēris noziedzniekus. Vilnītis arī pastāstīja, ka ir veiksmīgi strādājis narkotiku apkariošanas pārvaldē un par lielas heroīna kravas aizturēšanu pat saņēmis apbalvojumu – ieroci.

KNAB šefs žurnālistiem pieļāva, ka "šādā statusā tiekamies pēdējo reizi", taču, pat būdams pārliecināts, ka Saeimas balsojums viņam būs nelabvēlīgs, negrasās atkāpties pats, jo "esmu cilvēks, kurš vēlas pabeigt iesākto".

Vienlaikus, lai arī viņš uzskata, ka no amata tiks atlaists nepamatoti, paredzamo parlamenta lēmumu apstrīdēt KNAB vadītājs negrasās.

Prognozējot KNAB nākotni, Vilnītis pieļāva, ka biroju varētu reorganizēt. Kā iespējamo nākamo biroja vadītāju viņš minēja bijušo ģenerālprokuroru Jāni Maizīti, jo runas, ka Maizītis tiekot gatavots šim amatam, viņš esot dzirdējis jau sen.

Vilnītis ir pārliecināts, ka viņa aiziešana no KNAB biroja tiešo darbu neietekmēs, drīzāk otrādi - tos cilvēkus, kuriem viņš nav paticis, stimulēs strādāt.


Jau ziņots, ka ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītā KNAB priekšnieka vērtēšanas komisija konstatēja vairākus pārkāpumus biroja vadītāja darbā un rosināja Vilnīti no KNAB šefa amata. Kalnmeiera vadītā komisija šādu lēmumu pirmdien pieņēma vienbalsīgi, visiem pieciem komisijas locekļiem balsojot par.

Valdība ārkārtas sēdē ceturtdien pēc komisijas ziņojuma uzklausīšanas vienbalsīgi lēma rosināt Vilnīša atbrīvošanu un sagatavoto lēmumprojektu uzreiz pēc ārkārtas sēdes nosūtīja gala lēmuma pieņemšanai Saeimā.
Parlaments lēma šo jautājumu nodot atbildīgajai Juridiskajai komisijai, kas ceturtdien atbalstīja lēmumprojekta tālāku virzību. Komisija lūdz prezidiju lēmumprojektu par Vilnīša atbrīvošanu no KNAB vadītāja amata iekļaut šīs dienas Saeimas darba kārtībā.

Savukārt Zatlers pēc Valsts prezidenta pilnvaru termiņa apņēmies "iedod politisko virzību" tautas kustībai par labu un godīgu Latviju, kas kļūtu par labklājības valsti, ceturtdien savā pēdējā uzrunā Saeimai prezidenta amatā sacīja Zatlers. Apvienības "Vienotība" valde trešdien izteikusi oficiālu piedāvājumu uz otro termiņu nepārvēlētajam Zatleram pievienoties apvienībai un kopīgi piedalīties paredzamajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās. Zatlers sola šo priekšlikumu izvērtēt līdz Jāņiem.

Pagaidām Zatleru pievienoties partijas biedru rindām aicinās tikai "Vienotība", pārējās Saeimā pārstāvētās partijas šādu gatavību nepauž.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!