Foto: EPA/Scanpix/LETA
"Emotet" vīruss nozadzis teju 10 000 Latvijas interneta lietotāju datus. Nozagtie dati satur dažādu pakalpojumu saņemšanai un tīmekļa vietņu apmeklēšanai izmantotos lietotājvārdus un paroles, portāls "Delfi" uzzināja "Cert.lv".

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" rīcībā ir nonākusi informācija par gandrīz 10 000 Latvijas interneta lietotāju, kuru dati ir noplūduši internetā. Dati no lietotāju datoriem nozagti "Emotet" vīrusa infekcijas rezultātā. Nozagtie dati satur dažādu pakalpojumu saņemšanai un tīmekļa vietņu apmeklēšanai izmantotos lietotājvārdus un paroles.

Pēc noplūdušajiem datiem identificēti konkrētu iestāžu un uzņēmumu klienti. Šīs iestādes un uzņēmumi tiks informēti par lietotājiem, kuru dati ir noplūduši, lai tie varētu brīdināt savus lietotājus par nepieciešamību veikt paroļu nomaiņu, informē "Cert.lv".

"Cert.lv" pateicas iestādēm un uzņēmumiem par iesaisti inficēto lietotāju apziņošanā, un uzsver, ka tie nav nekādā mērā iesaistīti notikušajā incidentā.

"Cert.lv" paziņojuma par iekārtas inficēšanos ar "Emotet" un datu noplūdes gadījumā aicina nekavējoties veikt datora pārbaudi ar antivīrusu, kā arī nomainīt izmantotās paroles. Kā arī pēc iespējas uzstādīt dubulto drošību jeb divu faktoru autentifikāciju.

Pārbaudot datoru ar antivīrusa programmatūru, šis "Emotet" vīruss datorā var netikt atrasts, jo Nīderlandes policija arestēja tā izplatītājus, pārņēma kontroli pār vīrusa vadības iekārtām un veica vīrusa neitralizēšanas pasākumus. Taču "Cert.lv" ir zināms, ka "Emotet" vīruss inficētajās iekārtās lejupielādēja arī dažādas citas kaitīgās programmatūras, kuras tur joprojām atrodas un ir nepieciešams iztīrīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!