Foto: AFP/Scanpix

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir gatavs nākamnedēļ valdības sēdē skatīt patlaban koalīcijā piesardzīgi vērtēto informatīvo ziņojumu par atsevišķu valsts kapitālsabiedrību kotēšanu biržā, tomēr konkrētus uzņēmumus vēl neatklāj.

Kariņš pirmdien, 8. maijā, preses konferencē pēc koalīcijas partneru sanāksmes uzsvēra nepieciešamību transformēt ekonomiku. Viens no uzdevumiem būs skolu un slimnīcu tīkla sakārtošana, kam šā gada jūnijā plānota atsevišķa valdības sēde.

Tāpat Kariņš pauž atbalstu Ārvalstu investoru padomes Latvijā priekšlikumam ne tikai labāk pārvaldīt valsts kapitālsabiedrības, bet nodrošināt šo uzņēmumu kotēšanu biržā, tādējādi kalpojot ekonomikas augšupejai.

"Es apzinos, ka koalīcijā abiem partneriem ir dažādas bažas, bet esmu pārliecināts, ka mums ir jāvirzās šajā virzienā. Mēs daudz runājam, kāpēc atšķiramies no kaimiņiem, bet vismaz kapitāla tirgus attīstībā un valsts uzņēmumu kotēšanā biržā kaimiņvalstīs ir norma, turpretī Latvijā tās ir iesēdinātas ministrijās. Mums ir pārāk liela politiska ietekme valsts kapitālsabiedrībās," uzsvēra Ministru prezidents un piebilda, ka viņš cer šo jautājumu pārrunāt nākamās nedēļas valdības sēdē.

Tāpat Kariņš uzsvēra, ka runa nav par privatizāciju, bet gan atsevišķu valsts kapitālsabiedrību mazākuma daļu kotēšanu biržā.

Viņš atturējās nosaukt konkrētus uzņēmumus un cik daudz to daļas varētu nodot biržai.

Savukārt iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) sacīja, ka attiecībā uz informatīvo ziņojumu par valsts kapitālsabiedrību kotēšanu biržā "Apvienotajam sarakstam" ir aicinājums precizēt informāciju.

"Tur ir ieraksts par divām kapitālsabiedrībām, kuras jānodod biržai. Bet tas nevar notikt visu neizvērtējot, lai pēc tam nebūtu pārsteigumu," teica Kučinskis.

Arī ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) pievienojās viedoklim, ka pirms valsts kapitālsabiedrību kotēšanas biržā ir jāizvērtē iespējamie ieguvumi un riski. Viņa gan atzina, ka ir tādas valsts kapitālsabiedrības, kuras varētu kotēt biržā.

Ministre arī uzsvēra, ka "Latvijas Valsts meži" un "Latvenergo" nevar būt pirmās, kuru daļas tiek nodotas biržai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!