Visbiežāk reibuma stāvoklī pie stūres sēžas Preiļu un Gulbenes rajonā dzīvojoši 20 līdz 30 gadus veci vīrieši, kuri pārvietojas ar „ZAZ” markas automašīnām, šādu „tipiskā dzērājšofera” portretu izveidojusi Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), analizējot savus un Ceļu policijas statistikas datus par tiem autovadītājiem, kuri pēdējo četru gadu laikā aizturēti un sodīti par sēšanos pie auto stūres alkohola reibumā.

CSDD pastāstīja, ka vairumā gadījumu neapdomīgie un pārgalvīgie autovadītāji pārvietojas ar vieglo automobili, tomēr dažkārt uz ceļa manīti izbraucam arī ar mopēdu. Lielākoties dzērājšoferi sēžas pie stūres un ceļu satiksmē manāmi, pārvietojoties ar „ZAZ” markas automobiļiem, - gandrīz katrs trešais reibuma stāvoklī aizturētais auto vadītājs ielās bija izbraucis tieši ar tautā tā sauktajiem zapiņiem.

Vislielākais dzērājšoferu skaits parasti tiek reģistrēts nedēļas otrajā pusē. Ikvienam ceļu satiksmes dalībniekam sevišķi uzmanīgam jābūt sestdienās un svētdienās, īpaši laikā no plkst.16 līdz 18, jo tieši šajās stundās ir vislielākās izredzes uz ceļa sastapties ar šoferi, kas brauc ne pārāk skaidrā prātā.

Par vissmagāko pārkāpumu - auto vadīšanu reibumā - pēdējo četru gadu laikā aizturēti un sodīti vairāk nekā 63 000 autovadītāju, kuriem kopumā soda kvītis izrakstītas par vairāk nekā 2,5 miljoniem latu. Šajā laikā alkohola reibumā izraisīti 1904 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bojā gājuši 329, savukārt ievainojumus un citas traumas guvis 2821 cilvēks.

2008.gadā vidēji dienā reģistrēti 148 ceļu satiksmes negadījumi, no kuriem vismaz trīs izraisījuši vadītāji alkohola reibumā. Pērn vidēji dienā fiksēti apmēram 16 ceļu satiksmes negadījumos cietušie, no kuriem gandrīz katrs otrais lielākas vai mazākas traumas guvis dzērājšoferu izraisītos negadījumos.

Līdz šim autovadītājiem par dažādiem pārkāpumiem uzskaitē kopumā ir reģistrēti 162 848 soda punkti. Vidēji pēdējo piecu gadu laikā Latvijas autovadītāji nopelnījuši 32 569,6 soda punktus gadā.

Visvairāk avāriju alkohola reibumā pagājušajā gadā tika izraisītas Ventspilī - 7,6%, Liepājā - 6,2% un Rēzeknē - 5,6% no kopējā avāriju skaita.

Visbiežāk avārijas alkohola reibumā tiek izraisītas ar vieglajiem automobiļiem - 71,6%, ar mopēdiem - 8,4%, motocikliem - 7,7%. Auto markas, ar kurām visbiežāk pārvietojas dzērājšoferi, ir „ZAZ” - 28,6%, „VAZ” - 15,4%, „Moskvich” - 15,4%, „Audi” - 11,9%, „BMW” - 10,8%.
31,1% alkohola reibumā aizturēto autovadītāju bija vecumā no 20 līdz 30 gadiem, vecumā no 30 līdz 40 gadiem - 24,8%, no 40 līdz 50 gadiem - 19,6%.

Ceļu satiksmē pērn visbiežāk negadījumus alkohola reibumā šoferi izraisījuši tieši nedēļas nogalēs - sestdienās un svētdienās, attiecīgi 23,5% un 22,5% gadījumu. Savukārt 12,9% no visiem ceļu satiksmes negadījumiem, kad automobiļa vadītājs sēdies pie stūres reibuma stāvoklī, notikuši piektdienās.

Laiks, kad visbiežāk aizturēti šoferi alkohola reibumā, ir no plkst.16 līdz 18 - 16,2% gadījumu. Īpaši bīstamas stundas ir arī laikā no plkst.18 līdz 20 un no plkst.14 līdz 16, kad attiecīgi fiksēti 14,2% un 12,8% gadījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!