Foto: LETA
Plānveida ārstniecībai slimnīcās visgarākās rindas ir uz dažādām lielo locītavu endoprotezēšanas operācijām, kas sasniedz pat vairāk nekā sešu gadu garumu, liecina jaunākie Veselības norēķinu centra (VNC) apkopotie dati.

Pieejamie dati par augusta mēnesi liecina, ka Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā rindā uz ceļa locītavas endoprotezēšanu gaida 1149 cilvēki, kuriem rindā būs jāpavada pat piecus līdz desmit gadus.

Vidzemes slimnīcā rindā ir 929 pacienti, kuriem rinda varētu ilgt aptuveni 450 nedēļas jeb vairāk nekā deviņus gadus. Līdzīga situācija ir arī citur.

Rīgas 2.slimnīcā gandrīz 4000 pacientu gaida rindā uz lielo locītavu endoprotezēšanu, un prognozētā rinda ir aptuveni pieci gadi. Vairāki tūkstoši cilvēku endoprotezēšanas operācijas gaida arī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, kur rindu garums svārstās no 21 nedēļas līdz vairāk nekā 300 nedēļām.

Rindas ir arī uz citiem plānveida pakalpojumiem stacionāros. Piemēram, Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā rindā uz plānveida un neatliekamo invazīvo kardioloģiju jāgaida aptuveni seši mēneši. Rindā ir vairāk nekā 900 cilvēku.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā mikroķirurģisko izgulējumu ārstēšanu cer saņemt 131 cilvēks, bet plānotā rinda ir 49 nedēļas.

Rindas ir arī uz citiem pakalpojumiem, tās var būt no dažām dienām līdz vairākiem mēnešiem.

Kā ziņots, pašlaik rindā uz valsts apmaksātām plānveida operācijām Liepājas Reģionālajā slimnīcā gaida aptuveni 400 cilvēki. Kopš septembra sākuma, kad slimnīca pēc ilgāka pārtraukuma atsāka plānveida operācijas, tās veiktas 32 pacientiem, informēja Liepājas Reģionālās slimnīcas pārstāve Indra Grase.

Valsts apmaksātās plānveida operācijas Liepājas slimnīcā pārtrauca veikt 2009.gada vasarā, jo valsts tām vairs nepiešķīra līdzekļus. Tagad, saņemot no valsts finansējumu par līdz šim veikto darbu, šī nauda novirzīta plānveida operācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!