Foto: AFP/Scanpix

Ritot spraigām diskusijām starp NVO pārstāvjiem un dažādu partiju deputātiem, Saeimas Juridiskā komisija vēl nelēma par Civilās savienības likumprojekta, kas paredz regulēt viendzimuma pāru tiesības, virzību parlamentā.

Vienprātības nebūs

Komisijas vadītājs Juris Jurašs (JKP), sākot izskatīt jautājumu par Civilās savienības likumprojektu, sacīja, ka ir neiespējami izveidot likumprojektu, ar kuru būtu apmierināti pilnīgi visi.

"Mums ir jāizpilda Satversmes tiesas spriedums, bet tieši no likumdevēja ir atkarīgs, kāds būs šis ietvars un saturs, ar ko mēs piepildīsim, lai varētu teikt, ka dzīvojam tiesiskā valstī un nenoliedzam sociālo realitāti tādu, kāda tā eksistē sabiedrībā," pauda komisijas vadītājs, rezumējot, ka nav jāmēģina sabiedrībā nostādīt kādu zemākā stāvoklī.

Līdzīgu nostāju pauda Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Ilona Kronberga. Viņa iesākumā sacīja, ka šajā lietā "konsensusa nebūs," tomēr ir būtiski aizsargāt visu cilvēku tiesības, jo tāda ir tiesiskuma jēga.

Viņa teica, ka personīgi uzņemas atbildību par likumprojektu un katru vārdu, kuru šajā komisijā runās.

"Tiesiskuma princips pēc savas būtības ir bāze mūsu valsts demokrātiskajai iekārtai. Katram ir tiesības uz viedokli par viņaprāt pieņemamāko sabiedrības kopā pastāvēšanas veidu, attiecībām starp cilvēkiem, un vērtībām. Tomēr demokrātija, kas ir mūsu valsts vislielākā vērtība satur mūsu apziņas un vārda brīvību. Demokrātija ļauj paust atšķirīgus viedokļus, bet tiesiskums nodrošina to, ka cilvēki nevēršas viens pret otru tāpēc, ka šie atšķirīgie viedokļi ir pausti vai sabiedrībā pastāv. Lai kādi būtu cilvēku uzskati, tie nedrīkst būt pretrunā pret tiesiskuma principiem," pauda Kronberga.

Šķēla un šķels

Sašutumu par konkrēto likumprojektu un tāda nepieciešamību pauda gan asociācija "Ģimene," gan Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapa Zbigņeva Stankeviča pārstāve Agnese Irbe. Tāpat likumprojektu aicināja neatbalstīt deputāts Edgars Tavars (ZZS) un Jānis Iesalnieks (NA).

"Ar šo likumprojektu mēs vēl vairāk sašķelsim jau tā sašķelto sabiedrību," pauda Tavars, sakot, ka likumprojekta atbalstīšana būs "fatāla kļūda". Viņš sacīja, ka esošais likumprojekts ir "darbības imitācija."

Jurašs atbildēja, ka šādi rīkojoties, "mēs pastumjam tālāk atvilktnē šo problēmu." Viņš rosināja papildināt un mainīt esošo likumprojektu, nevis noliegt tā nepieciešamību.

Saeimas tērzētavā asociācijas "Ģimene" pārstāve Elīna Kārkla rakstīja: "Biedrība Asociācija "Ģimene" aicina Jaunās konservatīvās partijas deputātus pildīt tos solījumus, ko esat devuši saviem vēlētājiem – neieviest partnerattiecību regulējumu."

NVO pārstāvis Andars Ignacs tērzētāvā, diskutējot ar Saeimas deputātu Ilmāru Dūrīti (AP) rakstīja šādi: "Tad dodam aklajiem autovadītāja tiesības....tomēr "viņiem arī jānodrošina tiesības". Kā šīs tiesības apdraudēs jūsu braukšanas drošību?"

Jau ziņots, ka Saeimā izveidotā darba grupa Satversmes tiesas sprieduma izpildei saistībā ar ģimenes juridisko, sociālo un ekonomisko aizsardzību pirms mēneša, 1. februārī, sprieda par TM izstrādāto Civilās savienības likumprojektu, kas tostarp paredz regulēt viena dzimuma pāru tiesības. Darba grupa lēma nodot likumprojektu izvērtēt Saeimas Juridiskajā komisijā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 2020. gadā Satversmes tiesa spriedumā par neatbilstošu valsts pamatlikumam atzina Darba likuma normu, kas neparedz aizsardzību un atbalstu viendzimuma pāriem sakarā ar bērna piedzimšanu tādā apmērā, kā tas likumā noteikts bērna tēvam.

Lai noteiktu ģimenes attiecību tiesisko regulējumu un sociālās un ekonomiskās aizsardzības un atbalsta pasākumus ar atbilstošu formu un saturu, likumdevējam nepieciešams veikt padziļinātu un kompleksu izpēti, teikts spriedumā.

Lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu, TM izstrādājusi Civilās savienības likumprojektu. Portāla "Delfi" rīcībā esošais likumprojekts paredz nodrošināt, ka civilajās savienībās sastāvošas personas kļūst valstij "redzamas" un tām ir likumā nodrošināts minimālais nepieciešamais tiesiskais regulējums:

- civilās savienības noslēgšanas process (personu tiesības noslēgt civilo savienību un to ierobežojumi);

- civilās savienības izbeigšanās;

- civilās savienības pušu savstarpējās attiecības (personiskās un mantiskās).

Likumprojekts nosaka, ka civilo savienību var noslēgt divas fiziskas pilngadīgas personas notariālā akta formā, personīgi klātesot pie notāra. Civilo savienību aizliegts noslēgt personām, kuras sastāv laulībā; ir noslēgušas civilo savienību ar citu personu, un tā ir spēkā; ir radinieki taisnā līnijā, brāļiem un māsām un pusbrāļiem un pusmāsām; adoptētājiem ar adoptētajiem. Civilo savienību noslēdz bez termiņa.

Tāpat ziņots, ka līdz šī gada 14. februārim Administratīvajā tiesā 26 seksuālo minoritāšu pāri ir iesnieguši pieteikumus, lai tiesa pieņemtu lēmumu par ģimenes fakta tiesisko atzīšanu. Pēc 23 pāru iesniegumiem jau tikušas ierosinātas lietas, bet trīs iesniegumi vēl tiek vērtēti. Vēl četru pāru pieteikumi tiesai ir sagatavošanas procesā iesniegšanai administratīvajā tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!