Foto: DELFI
Valsts kontrole (VK) aizrāda Finanšu ministrijai (FM) par nepilnībām nekustamo īpašumu uzskaitē un piemaksām darbiniekiem par papildu darbu kas sakrīt ar ierēdņu tiešajiem pienākumiem. Kopuma piemaksas FM darbiniekiem par virsstundām un papildu darbu pērn sasniedza 163 000 latu, kas ir par 46% vairāk nekā gadu iepriekš, portālu "Delfi" Valsts kontrole.

Sniedzot atzinumu par Finanšu ministrijas (FM) finanšu pārskatu, VK atzinīgi novērtē FM 2010.gadā paveikto, lai nodrošinātu uz valsts vārda FM personā reģistrēto nekustamo īpašumu uzskaites sakārtošanu. Tomēr ir konstatētas būtiskas atšķirības starp Valsts zemes dienesta Nekustamā īpašuma kadastra datiem un FM pārskatā iekļauto informāciju par FM īpašumā un valdījumā esošajiem valsts nekustamajiem īpašumiem.

VK norāda, ka FM pārskatā nav iekļauti tās īpašumā vai valdījumā reģistrēti nekustamie īpašumi 8,7 miljonu latu vērtībā, bet ir iekļauti īpašumi 3,51 miljona latu apmērā, kas Valsts zemes dienestā nav reģistrēti kā FM īpašumā vai valdījumā esoši.

Revīzijā konstatēts arī, ka FM centrālajā aparātā 2010.gadā piemaksas pie darba algas par papildu darbu un par virsstundu darbu veidoja 163 820 latus, kas salīdzinājumā ar 2009.gadu ir par 51 690 latiem jeb 46% latiem vairāk. Turklāt piemaksās par virsstundu darbu pēdējā ceturksnī ir izmaksāti 84 340 jeb 85% no 2010.gadā kopā par virsstundām izmaksātajām piemaksām.

Saskaņā ar FM rīkojumiem piemaksas par virsstundām tiek maksātas darbiniekiem, kas nodrošina FM noteikto uzdevumu izpildi valsts finanšu pārvaldībā, fiskālās disciplīnas uzraudzībā, valsts budžeta likumprojekta 2011.gadam sagatavošanā, kas pēc būtības ir FM pamatdarbības uzdevumi. Izlases veidā pārbaudot piemaksu piešķiršanu 25 FM darbiniekiem, konstatēts, ka piemaksas par virsstundu darbu ir saņēmis 21 darbinieks un visos gadījumos noslēgtās vienošanās par virsstundu darbu paredz veikt darbiniekam amata aprakstā noteiktus uzdevumus.

Pēc revīzijas FM un tās padotības iestādēm tika sniegti 13 ieteikumi, kuru ieviešanas rezultātā tiks panākta pilnīgas informācijas atklāšana gada pārskatā par valsts nekustamajiem īpašumiem, kā arī tiks pilnveidoti cilvēkresursu vadības un darba plānošanas procesi, tostarp izstrādāti principi piemaksu noteikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!